Zarándoklatunk negyedik napjáról: 2016.04.07 Róma

103-4nap.JPG2016. április 16.

Negyedik nap: Róma

 A mai napon folytatjuk Róma felfedezését. Busszal, metróval közelítünk a város felé.

Tamás atya elvisz bennünket a Capitolium-dombra. Széles lépcsősorok vezetnek ide. Az egyik a Capitoliumi térre, Marcus Aurélius szobrához. Megbeszéljük, hogy Diósjenőn is van Marcus Aurélius emlékmű. Az atya mesél nekünk a Mária-kultusz emlékeiről: a capitoliumi Mária- és Juno-templomról, a vértanúkhoz címzett Mária-templomról, és az Arraceri Mária-templomról, ahol évszázadok óta őrzik a legféltettebb kegyszobrot: a Santo Bambinót, a kisded Jézus csodatévő szobrát. A fából készült szoborhoz járnak gyermekáldásért fohászkodni a hívek, nem is siker nélkül.

Róma minden temploma csodálatos, de a Pantheon egyedülállóan különleges. A pogány Róma egyetlen épségben maradt temploma, melyet 609-ben Szűz Máriának szentelt keresztény templommá alakítottak. Egyetlen óriási kupola az egész, nincs is más fény, mint ami a kilenc méter átmérőjű nyíláson beárad. A Szent Péter Bazilikában lévő bronzbaldachint az itteni bronz táblákból készítette el Bernini. A Piazza Navona az ország legnagyobb tere, a város egyik központja, közepén barokk szökőkutak. Az ún. „Folyók kútja” előtt a Szent Ágnes templom. A Scala Sanctát, a Szent Lépcsőt a lateráni főszékesegyház árnyékában találjuk. Misztikus áhítat veszi körül. Ezen a lépcsőn vezették fel a názáreti Jézust a helytartó elé. Azóta a hívek térden csúszva mennek fel a 28 márványlépcsőn.

Akárki jön is Rómába, nem mulaszthatja el a Lateráni Bazilika megtekintését. Minden templom „anyja és feje”, a pápák első székhelye. A Szentatya hivatalos bazilikája. Szent Péter és Pál fej-ereklyéje a bazilika egyik legértékesebb kincse. Tamás atya kiválóan felkészült, rengeteg érdekességet mond, sokat tanulunk tőle. A Quo Vadis templom Péter és Jézus híres párbeszédére utal.

Az éjjel-nappal csobogó, zuhogó szökőkutak lármája is hozzátartozik Róma mindennapjaihoz. Keskeny utcácskákból nyílik egy kicsi tér, szinte váratlanul bukkan fel a Trevi kút. Következő állomásunk a San Callisto Katakomba. Ez volt Róma első püspökeinek hivatalos temetkezési helye, itt találhatók a pápák kriptái. Lemegyünk és meglátogatjuk a föld alatti szent helyet, bejárjuk a több szintes labirintust. Szentmisénket is a katakombában tartjuk. Hogy felfogjuk a hely jelentését és jelentőségét, András atya megosztja velünk Szent Márton vértanú püspök és pápa életének történetét. Példája 21. századi tanúságul is szolgál számunkra.  

A szellemi táplálék mellett megkóstoljuk az olasz gasztronómia néhány különlegességét. Belefér az időnkbe egy kis fagylaltozás, egy jó kávé elfogyasztása.  Számtalan hangulatos galéria, kávézó és étterem akad utunkba, futó pillantást vetünk egy-egy kirakatra, és nem győzzük csodálni a mediterrán városépítészet megannyi szépségét.

Következik a tömegközlekedés: először a tömött busz, de az ablakból látjuk a kivilágított pompás Santa Maria Maggiorét! Esti csúcs van a metrón is, minden kocsi tömve emberekkel. Ülőhely nincs, szinte odapréselődünk a kocsi ajtajához. A 21. megálló után megkönnyebbülten szállunk le. Már csak a megfelelő számú buszt kell elcsípnünk. Sikerült, felszállunk, s ha valakinek jut ülőhely, most igazán tudja értékelni. Hazafelé már nem lépdelünk frissen, ma is legalább tíz kilométert tettünk meg gyalog.

A nap végén hálás szívvel állapítjuk meg, hogy az Örök Város ma is nagyon sokféle arcát mutatta meg nekünk: egyszerre voltunk tanúi a sodró lendületű, fiatalos, mai, modern énjének és régmúltjának. Mindkettő szinte belénk ivódott.   

A képek itt láthatók.

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum