80 éves a ferences Szent József templom

2016-04-24-Plakat-80-eves-a-templom-A4.jpg2016. április 15.

Ünnepi püspöki szentmisével köszöntik a 80 éves ferences templomot Salgótarjánban

 

Majd 90 éve, hogy Salgótarján városa nagyot álmodott: új plébániát, egy új közösséget és egy új templomot szeretnének létesíteni a város északi részén. Bár a gondolat már 1927-ben megszületett, a hosszas előkészület után egy maroknyi kis ferences közösség születhetett meg a városban: 1932 nyarán megérkeztek az első ferencesek, majd elkészült a rendházuk, aztán pedig a templom, amelyet Zadravetz István ferences tábori püspök szentelt fel 80 évvel ezelőtt, 1936. május 17-én, vasárnap délelőtt, több száz ember jelenlétében. Ehhez kapcsolódva megemlékezést tartunk a templomban a hívő közösséggel és a helyi, ma már ismét működő ferences harmadrend tagjaival az évfordulón.

Ünnepüket 2016. április 24-én, vasárnap délelőtt tartják a Szent József (acélgyári, volt ferences) templomban. A 10.25-től az Akkord Fúvós Kisegyüttes ünnepre hangoló műsorával indul az emlékezés, majd Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere mond ünnepi köszöntőt. Ezt követően nyílik meg a ferencesek emlékét felidéző kiállítás, amelyet Veszelovszki Balázs tanár, helytörténész emlékező gondolataival nyitnak meg. 11.00-tól kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet a Duna Televízió élőben fog közvetíteni. Ezen a szentmisén, amelyen a templom felszentelésének 80. évfordulójára emlékeznek, az imába foglalják az itt működött, építtető ferenceseket is (1932-1950 között voltak a városban). Az ünnepi szentmisét dr. Beer Miklós váci megyéspüspök atya fogja bemutatni Varga András salgótarjáni esperes-plébános, valamint a helyi papság koncelebrálásával.

Korábban, kapcsolódva Salgótarján várossá nyilvánításának emlékévéhez, 2012 nyarán a zagyvapálfalvai Jézus Szíve templomból közvetítettek szentmisét (a kettős évfordulón: a plébánia létrejöttének 80. és a várossá nyilvánítás 90. évfordulóján). Salgótarján egyházi vonatkozásban örömmel őrzi a múlt megmaradt emlékét és az elődök örökségét.

A helyi ferences közösség múltja, összetartó és összekovácsoló ereje ma is példaértékű mindenki számára. Működésük és történetük annál is inkább aktuális, mert számtalan olyan rendezvény és személy jelenik meg a XX. század első feléből hozzájuk kapcsolódva országos viszonylatban is, amelyek és akik – szerencsére – napjainkban ismét előkerülnek a hívek számára. Ilyen például a Szent Jobb országjárása (Szent Jobb Aranyvonat 1938-1939) és Salgótarjánba látogatása, az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus és salgótarjáni vonatkozásai, illetve a helyi Kálvária és Országzászló egyedisége, amelyek a város történelmében mind a ferencesekhez (is) köthetők. 2010-ben emlékeztek meg az elhurcolásuk 60. évfordulójáról emléktábla-avatással és püspöki szentmisével, 2011-ben pedig Szent József oltalmába ajánlották a várost, ennek éppen az 5. évfordulója van.

A mostani szentmise fő aktualitása a templom felszentelésének évfordulója lesz. Erre az alkalomra megjelenik a korabeli salgótarjáni újság, A Munka című hetilap templomszentelésről tudósító száma, valamint sok más, a ferencesekhez köthető tárgy, kép kiállítása mellett hazatér a Historia Domus, vagyis a háztörténet könyve, amelyet meg lehet tekinteni a szentmise után.

Az ünnepi szentmisére tisztelettel hívnak és várnak minden salgótarjáni polgárt és a Salgótarjánból elszármazottakat is, hogy közösen ünnepelhessék meg az évfordulót.

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum