Zarándoklatunk első napjáról: 2016.04.04 Uticélunk Padova

050-1-nap.JPG2016. április 11.

Zarándoklat Rómába az Irgalmasság évében 2016. április 04. – 09.

 Első nap

 

András atya hívó szavára zarándokok egy csoportja vett részt egy csodálatos úton. Április 4-én hajnali 4 órakor Salgótarjánból indultunk, hogy felkeressük az olaszországi művelődéstörténet legkiemelkedőbb helyeit: Padova, Róma, Assisi az idei, 11. zarándokutunk célja, mely az Irgalmasság Évéhez kapcsolódik. Világunknak talán még soha nem volt akkora szüksége az irgalomra, mint napjainkban. Az Isteni Irgalmasság a húsvét utáni első vasárnap. Az első látomások Szent Faustina Kowalska nevéhez fűződnek. Szent II. János Pál pápa 1980 adventjén átadott második enciklikája már felhívta a hívek figyelmét az Isteni Irgalmasságra, 2000. április 30-án pedig az egész világra elrendelte ezt az ünnepet. Ő Isten irgalmában valóban békére és boldogságra lelt. Ferenc pápa erre az évre az Irgalmasság rendkívüli szentévét hirdette meg, mely alkalomból szerte a világon szentkapuk nyílnak.

 

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén indultunk Varga András és Bezák Tamás atya lelkivezetésével. Zarándok-lelkületünket leghívebben Dsida Jenő húsvéti éneke tükrözte:

              „ Az én Uram újra él most,

                országútján mendegél most,

                áprilisban fürdik és

                aranyozza napsütés,

                ahol lépked jobbra-balra

                ezer madár fakad dalra…”

 

András atya mint mindig, most is csodaszép útifüzetet állított össze nekünk, mely nagyon sok mindenben segített. Magyarországot elhagyva, Szlovénián áthaladva az ébredő természetet, virágba borult fákat, bokrokat, az ezüst-kék hegyeket, napsütötte, hófödte csúcsokat csodáltuk, s nagy átéléssel imádkoztuk az Isteni Irgalmasság rózsafüzért. András atyára figyeltünk, aki arról beszélt, hogy az ünnep nemcsak egy nap, „hanem állandó kegyelem minden ember számára.” Jézust idézte: „Ha nem dicsőítik irgalmamat, örökre elvesznek.” Tamás atya, aki öt évet tanult a római egyetemen, és nem akármilyen szinten ismeri a várost, élvezetesen mesélt nekünk Itália kultúrájáról, személyes élményekkel fűszerezve mondandóját. Áthaladtunk Umbrián, az ország zöld szívén. Olajfák, szőlőligetek, karcsú cédrusok, sziklás falakon függeszkedő házak tűnnek fel.

 

Első uticélunk Padova, mely különleges hangulatával, jellegzetes építészeti stílusával bűvöl el. A város a köpenyes Szent Antalról híres, aki a köpenye alá veszi mindenki gondját-baját. A portugál származású ferences szerzetes szentről elnevezett Szent Antal Bazilikában tartjuk szentmisénket. Az atyák azokért a szándékokért ajánlják fel a misét, amelyeket elhoztunk a szívünkben valamint mindazokért, akik nem lehetnek itt, de imáikkal elkísértek bennünket.

Szálláshelyünk Padovától 14 km-re található, egy szállodában. 

Képes beszámoló itt látható.    

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum