2016 03 24-27 Szent háromnap és húsvétvasárnap Cereden, Szent József templomban és Zagyvapálfalván

2016-03-26-Husvet-kepekben.jpg2016. március 28.

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Jézus elfogatására és szenvedésére (nagycsütörtök), kereszthalálára (nagypéntek) és feltámadására (húsvét vigíliája, húsvétvasárnap) emlékezünk.

A húsvéti vigília szertartás nagyszombaton este a tűzszenteléssel kezdődött, majd a húsvéti gyertya megszentelésével folytatódott, melyen az öt tömjéncsomó Jézus öt szent sebét jelképezi. Az új tűzről meggyújtott fényt a ministránsok segítségével a híveknek is szétosztották, a megszentelt tűzről gyújtott gyertyák sokasága Krisztus világosságának elterjedését érzékelteti. Ezt követte a húsvéti örömének, majd az olvasmányok és a Dicsőség, melynek éneklésére megszólalt az orgona, a harangok és a csengők. Az ünnepélyes alleluja után a Krisztus feltámadásáról szóló evangéliumi részlet hangzott el, majd az ünnepi szentbeszéd. Ezt követően a hívek hitvallásként megújították a keresztségi fogadalmukat, melyet a szentmise átváltoztatási része (úrfelmutatás) követett. A mise után a templom körüli feltámadási körmenet volt, amivel a hívők ünneplése kilép a templom falai közül, és a világnak hirdeti a feltámadás örömét. Húsvétvasárnap délelőtt a szentmisében az ünnep evangéliuma és fénye áll a középpontban, csakúgy, mint a húsvétot követő időszakban, Pünkösd ünnepéig.

A felvételeket Veszelovszki Balázs készítette a salgótarjáni Szent József (acélgyári ferences) templomban, ahol Krizsán Zoltán káplán atya, és a zagyvapálfalvai Jézus Szíve templomban, ahol Balogh László káplán atya és Gyurkó Géza plébániavezető diakónus vezette az ünnepi szertartást. Cereden Bozó Rebeka készítette a felvételeket, ahol Varga András plébános végezte a liturgiákat a közreműködők segítségével.

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum