Bogácson voltunk

004-1-nap.JPG2015. július 13.

Hittanosaink június 29-től július 3-ig Bogácson voltak ökumenikus táborban, ahol református testvéreinkkel együtt egy hét alatt megélték az egész egyházi évet. Fogadjatok erről először egy kis képes beszámolót és remélem, érkeznek majd hozzá a részvevőktől élmény sorok is.

1. nap itt látható.

2. nap itt látható.

3. nap itt látható.

4. nap itt látható.

5. nap itt látható.

 

  

Hittantábor Bogácson

             Mit jelent nyári melegben Karácsonyt ülni? No ezt kevesen tudják Magyarországon. A táborunk első napján adventi hangulatban szálltunk le a buszról Bogácson. Izgatott arcok, telt ajkú mosolyok. A lány-szállás és a fiúk háza közt keskeny közút. A tábor első látásra nyerőnek mondható. Mindenki elhelyezkedett és időben gyülekezett a nagyobb, közös udvaron. Papír fenyőfák kerültek fel a falra, megtörtént a csoportok beosztása. A napot az akadályverseny aranyozta be jó hangulatával. Ezen a versenyen nagyon ráéreztem mennyire „öreg” vagyok és nem bírom már az iramot.

            Estefelé felsétáltunk a templomhoz és megtekintettük a kegyszobrot is. Fecskék repdestek a szentélyben hangos csicsergéssel. Fél tizenegy körül került sor az „éjféli misére” melyen megünnepeltük Urunk születését. Adventi mécseseinket a rögtönzött oltárra helyezve karácsonyt ült minden táborlakó. Figyelem, lelkesedés és csend jellemezte ezt a misét. Esti ima után takarodót hirdettünk, de még sokáig nem lehetett aludni a kuncogástól.

            Kedden volt a felhős idő miatt a sport napunk. Métázni mentünk a közeli pálya melletti parkba. A kicsik számára új volt a játék, a nagyobbak néha méltatlankodta a kisebbek esetlen mozdulatait látván. Még nem voltunk igazi közösség! Még nem volt elég megértő ember az emberrel. Vízkeresztről emlékeztünk meg e napon! A friss szenteltvízzel meghintve magunkat és táborhelyünket elgondolkodhattunk e szentelmény értékéről. Megtudtuk azt is, hogy a Református testvéreknél nincsenek szentelmények. Kedd délután kézműves munkálatok voltak. Már a hazamenetelt készítettük elő azokkal a papír koronákkal, melyekkel  szombaton Krisztus Király ünnepét ültük meg. Ezt követően  a kertben csoportversenyt tartottunk „nyúlvadászattal”. A versenyeket totó egészítette ki, melyet a későbbiekben bíráltunk csak el. Este Református Istentisztelet volt fecskerajjal. J Még ezen az estén farsangi hangulatot idéztünk és maskarába bújtunk. Tánccal, énekszóval dicsértük az Urat.

            Szerdai napunkon strandra mentünk. Az idő felettébb jó volt, bár nehezítette a dolgunkat, hogy böjti időt éltünk át, melynek kifutása majd az esti tűzszentelés és feltámadási szentmise lesz körmenettel. Volt némi felháborodás is, amiért nem engedtünk minden csúszdán mindenkit lesiklani, de betudtuk böjtnek ezt a fegyelmet. A feltámadási szertartás előtt betoppant András atya és Csaba bácsi, görög dinnyékkel felszerelve, amit pénteken fogyaszthattunk el.

            Csütörtökön Egerbe mentünk, hogy a megszentelt élet évében találkozhassunk igazi szerzetessel. Az Angol kisasszonyok kápolnájában Szentségimádást tartottunk, majd rövid előadást láttunk a rendről. Innen átsétáltunk a Szemináriumba, melynek kápolnáját megtekintve felismertük jó párunk védőszentjét. Miután megnéztük a kispapok tantermeit, hálótermeit, az udvaron leülve fogyasztottuk el aznapi elemózsiánkat. Ebéd után felbaktattunk a várba, ahol 3D-s filmben pillanthattunk bele a múltba. Ezután körsétát tettünk, majd leballagtunk a Dobó térre egy kis csellengést beiktatva. Jégkásázás után a trianoni emlékműnél tisztelegtünk, majd a buszunk visszavitt bennünket Bogácsra.

            Péntek lett a túra napunk. Cserépváraljára indultunk, első táborhelyünkre. Még Lébényi Atya idejében kaptunk egy lehetőséget, hogy itt, egyik közösségi társunk szüleinek házában táborozhattunk közel harminc fiatallal. A ház épen állt, most is nemes céllal használják. Útközben megéltük húsvét reggelétől a mennybemenetelen át egészen a pünkösdi nyelvcsodát is. Ebédet a falu vendégháza biztosított nekünk. Innen indultunk a falu feletti dombokba számháborúzni. Volt aki élvezte, mások már alig bírtak a lábukon állni. Ezt követően szentmisén vehettünk részt a falu kis modern kápolnájában. A buszra felszállva egészen a tábor bejáratáig mehettünk! Palacsintával várt bennünket táborunk tündér nagymamája Erika néni. Isten áldja meg sokszor! Kétszáznyolc darab palacsintát sütött ki! Teletömtük a fejünket és még kenyereket is ettünk!

Ezen az éjjelen senki nem aludt, csak egy kicsit. Még elbíráltuk a csoportok munkáit, színdarabokat adtunk elő, majd tábortüzet rakva énekelgetni kezdtünk. A jó öreg gitár jó szolgálatot tett. Éjfél után én elkullogtam, hogy nyugalomra térjek, hisz másnap is embernek kellett maradnom.

            Szombat reggel, már vágytam hazaérni! Megemlékezve Krisztus Király ünnepéről megkoronáztuk egymást a magunk által készített koronákkal. A hazafelé vezető úton sokan elaludtak. Amikor leszálltunk a buszról a szülők szaladtak elénk. Előkerültek a csomagok, fejünkön a koronák! Király volt a tábor és benne mi voltunk királyok! De a legfőbb Király királyságának lehettünk tanúi hat napon át! Isten áldja meg a segítőinket és az érettünk imádkozókat s a tábort lehetővé adakozókat!

A program megvalósítását az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázati támogatása segítette.

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum