Visszatekintés az elmúlt évre: hitoktatás - elsőáldozás

Ac%2D04.JPG2015. június 09.

Tanév végi gondolatok

Nehéz akkor írni a dolgokról, amikor még benne vagyunk a történés folyamatában. Így tanév végéhez közeledve picit úgy szemlélhetem ezt az évet, mint egy sas. Felülről. A második időszakot futtatta le az idő kezeink között úgy, hogy immár a hittan tantervbe építve tanítható az iskolákban. Minden év új kihívásokat hoz. Ez is hozott bőven. Istennek hála, olyan csodálatos kis közösséggel dolgozhattam az elsőáldozás előkészítésekor, mellyel csak nagyon ritkán találkozunk munkánk során. Ez annak is köszönhető, hogy az elsőáldozó gyermekek közt már nagyocskák is voltak, ötödikesek, negyedikesek is! Sokkal komolyabbak, odaadóbbak már ebben a korban a gyerekek, mint második vagy harmadik osztályban. Itt azonban a harmadikosok is meglehetősen felkészültek voltak. A szertartáson a szülők is lelkesen olvastak és énekeltek gyermekeikkel együtt, többen jelezték, hogy ők is szeretnék ha felkészülnénk együtt az Ő szentáldozásukra!

A gyerekek kétszer gyónhattak a felkészítés folyamán és többen már az áldozást követő hetekben újra gyóntak! Ez nagyon örvendetes, hisz a szentség kegyelmeivel élnek és használják a lehetőségeket! Aki csak teheti, engedje őket előre a gyóntatószéknél, hisz ők szinte kizárólag vasárnap tudnak gyónni, mert a szüleik dolgoznak!

A hittanórákon résztvevő növendékek családi háttere igen színes. Két nagy csoport mégis a jellemző. Az egyik, aki a hitet valóban szeretné megerősíteni a gyermeke lelkében, hisz az alapjait már ő maga a szülő csepegtette bele! Itt is van, aki szeretné a szentségek felvételét is, mások számára ez nem fontos! A szülők másik része inkább kisgyermek korra tervezi a hittant, de később szeretné átvinni gyermekét erkölcstanra. Teszi ezt vagy azért mert a hitet gyermekes dolognak tartja, ami nem árt, vagy azért, mert ő maga már nem hisz, de valamikor járt hitoktatásra, így ezt nem kívánja megvonni a gyermektől sem. Sajnos, a hitoktató nem tudja, hogy ki, milyen háttérrel érkezik a hittancsoportba. Nem azért nehézség ez, mert megkülönböztetett módon oktatnánk bárkit is, hanem azért mert az egyik leghatékonyabb oktató és nevelő módszer a differenciált fejlesztés. Ami egyik gyermek számára hatékony, az egy másik háttérrel rendelkező számára semmitmondó, vagy épp idegen!

Reményeim szerint ki fog alakulni egy olyan bizalmi légkör szülők és az Egyház között, ahol mindezek a nehézségek megoldódnak.( Írom ezt azért, mert a szülők sok esetben nem tagjai az Egyháznak.) Óriási felelőssége van itt minden megkeresztelt embernek és templomba járó kereszténynek! Példát kell mutatnunk emberségben, erkölcsben a szülőknek, hogy valóban „akarják” a hitet és ne csak engedjék! Hogy a hit fejlesztését ne csupán a gyermekkori ábrándok részeként tartsák számon, hanem az egész emberi élet alapjaként!

Félelmeim is vannak bőségesen! Bár már évek óta heti két hittanra jártak elsőáldozóink, tartok tőle, hogy az egész napos iskolarendszer inkább akadályozni fogja ezt, mint támogatni! A sok vidéki gyermek számára a délután négy órakor kezdődő foglalkozások ütközése a buszok menetrendjével majdnem ellehetetleníti a téli időszakban a külön szentségi felkészítést. Üdvös lenne, ha a szentségi felkészítő órák, melyek legalkalmasabb színtere a Plébániai terem lenne, négy óra előtt történhetnének, de ez ütközhet a „csendes olvasó percekkel”, a „házi feladat megírással”, vagy a „levegőzéssel”, „ a versenyekre való felkészítőkkel”, nem beszélve azokra a készületi időszakokra amikor ilyen idő tájt az egész osztály számára kézműves program, Mikulás est, Angol party, farsangi előkészület és próba, vagy egyéb más gyönyörködtető foglalkozás kínálkozik. (Hisz az erkölcstan nem kíván külön „szívtágítást”!) Nehéz ilyenkor éreztetni a gyerekekkel, hogy nem maradnak le semmiről, hisz szeretnének ők is pl. jelmezt csinálni a többiekkel együtt!

Végezetül annyit mondanék: Istené a dicsőség! Óriási a feladat, de az Istent keresőnek minden a javát szolgálja! Még a nehézségek is! Imádkozzatok érettünk!

Márti néni

A képek itt láthatók!

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum