Egy nap két csodálatos esemény 2014. augusztus 30.

... / ... / 2014-08-30-Betegek-kenete.jpg (normál)2014. augusztus 30.

Salgótarján 2014. augusztus 30-án templomaiban ünneplet. A Főplébánia templomában ünnepi szentmise keretében felvették a betegek kenetét. 70 tesvérünk gondolta úgy, hogy e szentségen keresztül készítse őt az Úr arra az eseményre, amit senki emberfia el nem kerülhet. Ez valakinek rettenetes, de nekünk a hazaérkezés pillanata. Jézustól tudjuk, hogy nem kell tőle félni, mert Ő helyet készített számunkra é

s hazavár bennünket. Az ünnepi szentmise után a templom mellett megterített asztaloknál folytatódott a szeretetvendégség.

A képek itt láthatók!

 

... / ... / 2014-08-30-Logo.jpg (normál)

A Szent József templomban este a szentmise után Völgyvárosi Orgonaszó rendezvénysorozat I.évad 3. eseményeként "Fekete gyémántok" címmel megemlékeztünk a bányászokról, akiknek többek között köszönhető, hogy a kis faluból város lett.

Diósi Tamás orgonaművész csodálatos orgonajátékával kezdődött az áhitat. Bányász-Kohász Dalkör elénekelte a bányászhimnuszt Czumbel Lajos által írt szöveggel. Majd folytatta városunk legfiat

alabb kis 

A megjelent majd 200 ember számára egyértelművé vált, hogy a bányászok által gyújtott láng, csodálatos ami világosságot ad örökség számunkra. Őriznünk kell és tovább kell adnunk. Ezen az estén azt gondolom sikerült.énekegyüttese a Trilla Tercett.

Köszönet minden résztvevőnek közreműködőnek és a közönségnek amely közösségé alakult az áhitat során.
Dr. Márkus László által készített képek itt láthatók! Köszönet neki is!

 

Itt olvashatók az elhangzott gondolatok egy része. ÉRDEMES BELEOLVASNI!!!

A  szentmise után a "Völgyvárosi Orgonaszó" c. rendezvénysorozatunk keretében "FEKETE GYÉMÁNTOK címmel a közelgő bányászünnepünk prológjaként zenés áhítattal emlékezünk meg a Salgótarjánt városi rangra emelő szénbányászatról.   A buszról lemaradottakat most is hazaszállítjuk.
A záróáldás után, zenés áhítatunk egy orgona darabbal kezdődik. 

Franz Schmidt: D-dúr prelúdium, alcíme: "Hallelujah" előadja:.Diósi Tamás orgonaművész.                      

 Erős vár a mi Istenünk! Áldás békesség! Dicsértessék a Jézus Krisztus!                                    

  Kedves Vendégeink, Kedves Testvérek!.

Néhány évtizeddel ezelőtt városunkban szeptember hó első hét végén bányásznapi vásár csalogatta a vásárlókat. A bányásznap természetes tartozékai voltak az ünnepségek, a hűségjutalmak. Ma a Bányarém fesztivál plakátja jelzi, most már csak a múltra tudunk emlékezni. Én szívesebben nevezném Bányamanó fesztiválnak. A bányászok réme ugyanis a láthatatlan sújtólég volt, ami sok-sok bányász életet követelt.
A bányamanót hallva egy kedves kis emberkére asszociálhatunk. Mennyivel szerethetőbb lenne az ünnepünk logójaként egy ilyen figura! Ez azonban a marketingesek szakterülete, de hátha mi érzéseinket is figyelembe veszik majd a jövőben!

A mai alkalmunkon hálát szeretnénk adni a Jóistennek azokért a régi bányászainkért, akiknek a munkája révén vált várossá Salgótarján.   

 A hálaadásunkat a bányászhimnusszal szeretnénk kezdeni. A nálunk kevéssé ismert egyházi változattal, melyet az erdélyi templomokban manapság is énekelnek. A szövegét Czumbel Lajos paptestvérünk 1938-ban - az orgonájának felszentelésének évében - írta Felsőbányán. Hallgassuk meg ezt a himnuszt a Bányász-Kohász Dalkör előadásában és annak az orgonának a kíséretével, amelyet éppen abban az évben Boldog Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspök szentelt fel, amikor a most elhangzó mű született. (álljunk fel mindnyájan)          

Most csendesedjük el. Gondoljunk azokra a testvéreinkre, akik hosszú éveken keresztül a föld kincseit számunkra is elérhetővé tették                       

Urunk és Istenünk! Ha valaki, úgy Te biztosan tudod, hogy mennyi veríték árán lett a hajdani kenyértelen Tarjánból megyeszékhely. Hálát adunk neked azokért a munkás kezekért és szívekért, akik adott esetben a föld alatt életük kockáztatásával fáradoztak azon, hogy a fekete gyémántok családjaink tűzhelyeiben elővarázsolják az otthon melegét. Kérünk, hogy segíts minket, hogy otthonaink átvitt értelemben is mindig meleget adjanak a benne lakóknak. Hallgass meg Urunk!                        

Adj vezetőinek kellő bölcsességet, hogy egyre több munkáskézre legyen szükség városunkban, hogy az elvándorolni kényszerült fiatalok visszatérhessenek szülővárosukba és itt biztos megélhetést találjanak. Hallgass meg Urunk.                   

Vedd oltalmadba testvéreinket, akik a kulturális értékeink, hagyományaink megőrzésén és felvirágoztatásán fáradoznak. Hallgass meg Urunk!                       

Segítsd fiataljainkat, hogy őrizzék tovább a lángot, az emlékezés és a szeretet lángját. Hallgass meg Urunk!

                             

Most adjuk át a szót, pontosabban a Bányász-Kohász Dalkör helyét városunk legfiatalabb énekegyüttesének a TRILLA Tercett-nek. Rögtön egy ősbemutatóval kezdjük. Az együttes vezetője Boros-Kiss Ágnes a 111 zsoltárt zenésítette meg. A mai ember számára ugyancsak megszívlelendő gondolattal kezdődik: "Boldog ember, aki féli az Urat és az ő parancsolataiban gyönyörködik". Kicsit szálljunk magunkba: Mindig örömmel fogadjuk az Úr parancsait? Most hallgassuk éneküket, ami egyben imádság is. (azonban gyönyörködjünk lányainkban és az ő szép énekükben.     )                 

Boros-Kiss Ágnes:  Boldog az ember. (Beatus vir ) (111..zsoltár)                      

A következő számban Diósi Tamás orgonaművész orgonakísérettel halljuk aTRILLA-t.

Hamilton: Ave Maria                       

Bányásznapi áhítat a Szent József -népiesen az Acélgyári- templomban? Hogy kerül a Csizma az asztalra? A bányászok a főplébánia templomába jártak. Ez a templom az acélgyáriaké volt! Az acélgyári út elején még sorompó is útját állta a hívatlan látogatónak. A válasz egyszerű. Itt van olyan hangszer, amely az ünnepünkhöz méltó módon megszólaltatható.

Egy-egy állami ünnep díszelőadására pl. nem a parlamentben, vagy a Kossuth téren, hanem pl. az Operaházban kerül sor. Ez a templom a mi Operánk, sőt még annál is több. Őrizzük a kultúránkat! Régi bányász temetéseken nem hiányozhatott a fúvószene. Most következő darabbal a korábbi nagyszerű kántorunk - Rostár László  - stílusát szeretnénk tovább éltetni. Hős bányászaink emlékére következik a Gyászban c. gyászinduló Diósi Tamás orgonaművész feldolgozásában és előadásában.

Következik ismét az idén 1 éves TRILLA TERCETT, melynek a bölcsőjénél az általunk is jól ismert AKKOD Fúvós Kisegyüttes is bábáskodott. Ezúton is szeretettel invitáljuk az érdeklődőket a Dornyai Béla Múzeum Városi Galériájába szeptember 12-én pénteken 17 órakor kezdődő születésnapi hangversenyére.    F: meghívót kivetíteni           

Most hallgassuk meg a TRILLA TERCETT előadásában Kodály Zoltán művét a 150. zsoltárt. Ismét egy érdekes egybeesés. A világhírű zeneszerzőnk ezt a darabot éppen templomunk felszentelésének évében 1936-ban írta.                     

A szöveg a mai alkalmunkra is íródhatott volna.  Hallgassuk csak egy rövid részletét:  "Dicsérjétek hatalmát mélyből ….dicsérjétek őt ékes énekben" - következzék tehát az ékes ének.

Kodály: 15O. Zsoltár; ( Dicsérjétek az urat)

Városunk síelőinek katasztrófája több, mint 70 évvel ezelőtt  történt a Radnai havasokban. Most is őrizzük emléküket és őrizzük a lángot. Egy hét múlva a Radnai havasok vidékéről -Óradnáról - érkezik hozzánk egy kulturális delegáció, hogy velünk együtt köszöntse a bányász ünnepünket. A most következő bizánci dallam körülbelül akkor keletkezhetett - mintegy ezer évvel ezelőtt - amikor Óradnán az ezüst ércek bányászata kezdődhetett .        

A következő ősi - Istent dicsőítő - ének 3 nyelven hangzik el. Szlávul, hiszen a szlávok tengerében élünk, görögül, mert többek között innen származik kultúránk és benne vallási kultúránk sok-sok apró építőköve. Végül magyarul halljuk, hogy értsük is, hogy az énekesek mit énekeltek az előző két nyelven. Így kapcsolhatja össze egy ősi dallam Óradnát Salgótarjánnal, a Bizánci kultúrát a szlávok Istenhitével.    

Lassan egy éve, hogy a Kongreszusi központ nagytermében mintegy 2000 egyházi énekes ajkán fölhangzott ez a dallam. Akkor tetszett meg a Bányász-Kohász Dalkör vezetőjének. Haza hozta a kottát és most az est folyamán közreműködő énekeseink előadásában hallhatjuk. Kicsit kevesebben vannak itt, mint a Kongresszusi központban. Diósi Tamás orgonaművészt - templomunk korábbi kántorát - is megkérték, hogy segítsen. Ahogy jobban megnézem, még így is némi híja van a 2000  főnek. Reméljük, hogy templomunk remek akusztikája segíteni fog az énekeseinknek. Következik tehát:: Szent Isten c. ősi dallam .                    

Az utolsó szám előtt szeretném megköszönni a közreműködőknek a szép estét. Elsőként Diósi Tamásnak,  aki a záró számhoz máris suhanhat föl az orgonához. Köszönöm a TRILLA Tercett-nek és vezetőjüknek: Boros-Kiss Ágnesnek.  Köszönöm a Bányász-Kohász Dalkörnek és vezetőjüknek: Diósi Jánosnak.

 

Befejezésként ugorjuk a mába. Gitáros ének a templomban. Sokan idegenkednek tőle, de egyre többen ismerik, szeretik és ami a legfontosabb: éneklik. Nem csak a fiatalok, hanem a közép, sőt már az idősebb korosztály is. Az idei lengyelországi zarándok utunkon a bennünket vezető lengyel paptestvérünk Dlubala Róbert szalvatoriánus atya tanította meg velünk a most következő dalt. Hogy, hogy nem a Bányász-Kohász Dalkör vezetője itt is jelen volt. Elkérte tőlem a kottáját. Időközben a Dalkör egy gitárossal is bővült. Kérem hallgassák meg az eredményt. A vége felé János a hallgatóinknak is beint, ne értsék félre, hanem segítsenek az énekeseknek s legyen énekünk közös Isten dicséret.                         

 

A "Völgyvárosi orgonaszó" ez évi utolsó rendezvényére a karácsonyváró adventi zenés áhítatunkra mottója: „Csillag fényesítés!” november 29-én szombaton 17.30-kor kerül sor. Ne felejtsék a buszról lemaradókat most is hazaszállítjuk. Találkozás a szószék alatt. A közreműködőket és a meghívott vendégeinket egy kis agapéval egybekötött baráti beszélgetésre várjuk a Réz Mariann terembe. Köszönjük a mindannyiuknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték  rendezvényünket. Köszönöm, hogy ismét együtt lehettünk.           F:vetítés: Adventi zenés áhítat            

Erős vár a mi Istenünk! Áldás békesség! Dicsértessék a Jézus Krisztus!                      

Olasz ének: Király vagy      

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum