Haza érkeztek hittanos gyermekeink és fiataljaink a táborukból

... / ... / 2014-06-27-Utolso-este.JPG (normál)

2014. július 10.

Újabb beszámolókkal bővült.

2014. június 29.

Szeretettel ajánlom a kedves testvérek figyelmébe e képeket. Önmagukért beszélnek. Köszönünk minden segítséget, imádságot és ajándékot, adományt és jószándékot. A gyermekek jókedvükkel sok sok mosolyukkal hálásak mindenért!

Örömteli nézelődést!

2014.06.23 Patak 1

2014.06.25 Patak 2

2014.06.27 Patak 3

S itt egy kis élménybeszámoló. Ezt is fogadjátok szeretettel!

Számomra a Hittantábor!

2014. Június 23 — án 11:00 — kor a táborozókat szállító busz megérkezett Patakra — amely egy falu Balassagyarmat mellett. Izgatottan szálltunk le róla és örömmel konstatáltuk, hogy itt vagyunk a Hittantáborban. Egy kollégiumban kaptunk helyet ahol hamar berendezkedtünk s egy óra múlva már a kertben ülve vártuk a pólók kiosztását és a csapatok beosztását. Onnantól igazi tábori hangulat alakult ki. Minden nap színes programok, játékok vártak minket: Számháborúztunk, színháborúztunk, kidobóztunk, métáztunk, strandoltunk, fociztunk, szurkoltunk, egy nap Horpácsra is kirándultunk és még sok minden. Az idő többnyire jó volt, bár egy — két nap beborultságra, esőre ébredtünk mégis tíz perc múlva Isten a napsugarakkal felmelegítette a levegőt. Az idei táborban négy szenttel ismerkedtünk meg: Zakariás, Keresztelő János, Erzsébet, Szűz Mária. Számomra nagyon különleges volt róluk hallani, mert mindig közel álltak hozzám. Ahogy Márti néni és Pici atya lelkesen magyaráztak e szentek életéről már az első percben magukkal ragadtak. Hiszen nehéz feladatot kaptak mégis hatalmas hittel azt tudták mondani: BEVÁLLALOM. Ez a mai életünkben is példa számunkra. Különlegesnek találtam, hogy nem minden nap a templomban volt mise, hanem a kertekben is. Nagyon tetszett az utolsó napi tábortűz, egyrészt mert András atya meglátogatott minket, másrészt mert sokat beszélgettünk mindnyájan.

Összességében számomra nagyon jól telt ez a pár nap. Örülök, hogy részese lehettem.

Eszter

Újabb beszámolókkal bővült.

Hittantábor Patakon

            Idei táborunkat Patak községben szerveztük, melyet már egy hónappal előbb személyesen is meglátogattunk, hogy felmérjük, alkalmas lehet-e 50 gyermek és fiatal táboroztatására. A festői kis falucska felújított plébániája a Szentháromság Vendégház néven ismeretes és minden igényt kielégítőnek mutatkozott számunkra. Mivel a Szent Ambrusról elnevezett általános iskola tőszomszédságában áll, az iskolához tartozó sportpályák használata is kecsegtető volt.

            Hétfői napon indul a kis csapat, melyből reményünk szerint közösség formálódik a tábor végére. Buszunk nagyon kényelmes , Ponyi Feco jóvoltából aki ismeri a sofőrt iskolai kirándulásokról és ajánlotta nekünk amikor buszt kerestünk. Megérkezvén zárt kapu fogad bennünket. Mintha mit sem sejtenének érkezésünkről.

-        Jó helyre jöttünk? Jókor érkeztünk?

Pici atyát felhívtam, aki autójával jött utánunk és ő értesítette a vendégházat, hogy ötvenen állunk a nagy kapu előtt. A kapu kitárult és mi csomagokkal megrakottan beözönlöttünk a kertbe. Ebből azonnal levontam a tanulságot: Jövőre el kell kérnem a táborhely elérhetőségét nekem is, hogy  ne a pap bácsit kelljen nyaggatni  az esetleges malőrök miatt miközben ő vezet.

Elhelyezkedés, szobabeosztás után két óra szabad idő állt mindenkinek rendelkezésére, hogy helyre billentse lelki egyensúlyát és átálljon a „táborozók időzónájára”. Persze nem kellett az órákat átállítani, de ilyenkor mindenki egy picit „megőrül”. Ezt követte a pólók kiosztása. A nagyobbak már meglesték a doboz kis szakadásán, hogy milyen az új pólók színe és nagyon elégedettnek tűntek. A póló mintájának figuráit Kis Bernát tervezte. A figurák Keresztelő Jánost, annak szüleit és Szűz Máriát ábrázolják, kereszt alakban elrendezve, melynek középpontjában a magzat „Jézuskát” ábrázoltuk. A tábor címe: BEVÁLLALOD? –Jézus személyének életünkbe való befogadására utal. A pólókat Tomka Pityu bácsi festette nekünk, köszönjük szépen!

            Egy tábor felépítése sok mindentől függ. Téma, időjárás,a közösség lelki szintje, pénz, erőnlét és sorolhatnám még. Nekünk vegyes csapattal kellett dolgozni. A nagyobbak akik már gyakorlott táborozók voltak segítettek a kisebbeknek, pátyolgatták azt akit lehetett. Ennek ellenére nem tudtunk elég jók lenni. Egyik fiú már szerdán hazament. Ám, öröm az ürömben, hogy jöttek is helyette! Úgyhogy a lélekszám nem csorbult. Két felnőttet kértünk meg, hogy a tálalásban irányítsanak. Piroska néni és Ágika örömmel vállalták, hisz Krisztike is velünk táborozott, aki idén volt elsőáldozó. Ági az ő édesanyja, Piroska néni pedig a nagymamája. Mind a hárman a Forgách telepi kis kápolnába járnak szentmisére. Szolgálatukért és közvetlen, vidám természetükért csak hálásak lehetünk!

A tábor napjain megemlékeztünk a pólónkon felrajzolt szentekről és példaként állítottuk őket magunk elé. Helyzetükben mi bevállalnánk-e hogy Krisztushoz tartozunk? Bevállalnánk-e ha szívünk ajtaján kopogtatna kis magzat képében? Bevállalnánk-e ha idős korban állnánk gyermekvállalás előtt? Vagy ha megnémulnánk, mint Zakariás? Vagy egyéb betegség lenne a következménye annak, ha valóban krisztusi módon döntenénk egy-egy élethelyzetben? És ha Máriát nézzük? Fiatal lányként népének törvényét ismerve bevállalta Jézust! Ehhez hasonló gondolatokat fontolgatva alakítottuk ki a vetélkedőnket is, melyhez Németh Judit Református lelkész nénitől kaptunk húsz kis egyforma Bibliát, hogy együtt tudjunk egyformán haladni a bibliai igék kikeresésében.

            A nap jó részét mégis a játék tette ki. Méta, foci, strand, sorversenyek, kirándulás, Horpácson a múzeum megtekintése, számháború és a tábortűz melletti ücsörgés és vidámság teszi feledhetetlenné ezeket a programokat. A finom lekváros kenyerek Vén Emese néni jóvoltából és sok már kedves támogató jóvoltából került a pocakokba.  A szörpöket a somosi Novák család biztosítja évek óta a tábor számára. Összeszedtük ezt a sok támogatót és megemlékeztünk róluk a szentmisék egyikén. A táborokban ugyanis majdnem minden nap volt szentmise. A templom kertjében a lourdesi barlang előtt, a Mikszáth ház kertjében, a Szentlélek vendégház kertjében és persze a templomban is. Szentségimádás is volt, melynek csöndje jól esik a sok zajt követően. A tábori miséken oltárunkra került a tábori oltárterítő melyen csakis a táborban misézik a pap és melyet még az egyik mátraszőlősi táborban készítettünk el. Varga Adél, Bory Eszti és Tamásfalvi Hanna segítettek gitározni. Igazi tábori induló is született, melyet naponta elénekeltünk.

            A tábor mindig tanúságos! Akár jól sikerül, akár nem, a következtetéseket mindig levonja az ember. Mit rontottunk el? Mit csináltunk jól? Mit teszünk másképp jövőre? Külön megbeszélést kellene tartani erről, hogy ne felejtsük el jövőre. A lényeg mégis az, hogy a tábor emlékezetes maradjon a kis fejekben! Hogy minden nap az év során úgy ébredjen fel minden táborlakó, hogy azt mondhassa: - Én bevállallak ma is Uram! Kérlek te is állj ki majd érettem Atyád előtt! Ezt a hozzáállást kívánom a táborlakók nevében minden kedves testvérnek.

                                                                                              Mártika néni

 

 

2014 pataki hittantábor

 

Életemben először voltam Márti nénivel hittantáborban. Nagyon tetszett a sok-sok nevetés és éneklés. Rengeteg életre szóló élményre tettem szert. Megismertem izgalmas játékokat és kedves embereket. Érdekes dolgokat tanultam a szentekről. Rájöttem, hogy sokan (51 ! ember) is lehet nagyon jól szórakozni. A kiscsoportos beszélgetéseknek nem volt túl nagy sikere, viszont az előadásoknak annál inkább. Ez a tábor annyira jó volt, hogy egy fogalmazásban le sem lehet írni. Pici atyára vagy Márti nénire egy kamerát kellet volna szerelni, és felvenni videóra az egészet. Nagyon tetszett, amikor orgyilkososat játszottunk a csoportban. Ez talán nem is hittantábor volt, hanem nevetőtábor.

 

Márkus Boglárka

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum