Ferences Világi Rend Fogadalomtétele

Fotóalbum / ... / 2014 02 09 FogadalomtĂŠtel.jpg (normál)2014. január 29.

Ferences Világi Rend

 A Ferences Világi Rend világszerte elterjedt szervezett katolikus testvéri közösség. Hazánkban kb 450 vilagi ferences él 42 helyi közösségben, az egész világon mintegy 420 000 örökfogadalmas testvér tartozik a Ferences Világi Rendhez.

A világi rendi testvérek a Szentlélektől indíttatva saját világi állapotukban törekednek megvalósítani a szeretet tökeletességet és fogadalommal kötelezik el magukat az Evangélium szerinti életre Szent Ferenc példájára és az Egyház által elismert Regula segítségével.

A vilagi ferencesek küldetese arra szól, hogy Jézus Krisztus Evangéliumát követve éljenek,  Assisi Szent Ferenc példája szerint.  Az Egyhaz élő tagjaként, gondolataikat,cselekedeteiket Krisztushoz igazitva , törekedjenek a megtérésre

Rendszeresen olvassák a Szentírást, áthatja életüket  a szemlélődes, az imádság. Részt vesznek  az Egyhaz szentségi életeben, elkötelezetten egységben a pápával

A világi javakat ajándékként fogadják használják életük minden  napján, szolidárisak akár fizikai, akár lelki értelemben szükséget szenvedőkkel.

Saját környezetükben,a családjukban, munkahelyükön,az élet minden terén  tanubizonyságot  tesznek , tegyenek a ferences lelkületükről,  hitükről. E szellemben vegyenek részt a közéletben.

Egy testvéribb világ építése érdekében minden jóakaratú emberrel együtt működve szolgáljanak a közösségeiknek, legyenek a béke hordozói, az öröm és a remény hirnökei..

A Ferences Vilagi Rend minden hivő előtt nyitva áll, aki nem kötelezte el magát más szerzetesi közösségben, közösségnek.

A belépes ismerkedéssel kezdődik, amit - ha komoly a jelölt szándéka - befogadas követ. Legalább egy éves képzés után ideiglenes fogadalmat tehet a novicius, amely háromszor megújítható, mielőtt az életre szóló elkötelezettséget jelentő örökfogadalomra sor kerülhetl.

A helyi közösségek a ferences hivatás kibontakoztatásának es elmélyítésének a terepe, A tagok rendszeresen találkoznak, az osszejoveteleken együtt imadkoznak, gyarapiítják hitbeli valamint a ferencességgel kapcsolatos ismereteike. E szeretetközösségben hordozzák és erősítik egymást.

 Városunkban a Szent József (Ferences) plébániához kapcsolodóan 3 évvel ezelőtt indult el egy kis csoport a ferences hivatás útján. Jelenleg 5 testvér készül fogadalma megújítására.

 

Mit jelent ferences világi rendhez tartozni?

 

 

Ha egyszerűen akarnánk mondani : Szent Ferenc nyomdokába lépni, az ő útját járni

 Assisi Szent Ferenc szerzetes volt- mi világban élünk, családban vagyunk elkötelezve.Már Szent Ferenc életében létrejött a világban élők rendje, az ő segitségével.Hiszen  Szent Ferenc  irta az első REgulánkat is.

 

Mi a közös az ő és mi életünkben? Isten végtelen, szinte felfoghatatlan szeretete irántunk, emberek iránt.

Ezt a szeretetet értette meg, ez tette Isten-rabjává Szent Ferencet,ez ejtette rabul a mi szívünket is.

 

Mi is szeretnénk életünk középpontjává tenni ezt a felfoghatatlan, kiérdemelhetetlen, Isten kegyelméből felénk sugárzó szeretetet. Ez nem teszi önzővé, magába fordulóvá, környezetével, mások gondjával szemben érzéketlenné az embert.

Sőt, érzékenyebbé válik tőle az Istent befogadó lélek. Erre a Szeretetre nagy szüksége van  ma is minden embernek, az egész világnak.

Isten lelke , a Szentlélek, mely képessé teszi az embert Isten szeretetének befogadására és tovább sugárzására .A Szeretet lelke kelti életre és élteti a hitünket, ad bátorságot ahhoz hogy életünket minden megkötés nélkül Istenre bízzuk, ahogy szent Ferenc tette Engeszteljük Istennek adott életünkkel, szeretetünkkel a bűneinkért. Próbáljuk azt a fájdalmat csökkenteni, amit mi emberek okozunk, okoztunk Istennek.

A szeretet útja, az Evangélium útja, ez a mi utunk. A ferences hívatás útja Ezt keressük, ezen igyekszünk haladni. A mindennapjainkban, családunkban, munkahelyünkön, városunk életében, hazánk minden gondjában az Evangélium vezet , irányit bennünket.

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum