Ökumenikus imahét 2014

2014. január 19.

Fotóalbum / ... / ökumenikus imahét (normál)"Hát részekre szakítható-e a Krisztus?" - Ökumenikus Imahét 2014

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa az Ökumenikus Imahét országos nyitó istentiszteletét a Kálvin téri református templomban tartja 2014. január 19-én vasárnap, 18 órai kezdettel. A tovább mögött letölthetik az imhét hivatalos füzetét.

KRISZTUSBAN KEDVES TESTVÉREK!

A Kanadában élő keresztények azt kérték, hogy a világ keresztényei az idei imahéten 1Kor 1,1-17 igeszakasz üzenetén gondolkodjanak el az Egyházról, az összetartozásról, az ökumenéről. Természetesen, amit Pál apostol Korinthusba írt, az elsősorban az ott élő, ottani keresztényeknek szólt. A Szentlélek évezredeket átívelő terve révén mégsem az lett ennek a levélnek a sorsa, mint általában a leveleké, hogy miután elolvasták a címzettek, a levélben említett ügyeket befejezettnek tudva, tudomásvétellel, iktatószámmal ellátták és irattárba helyezték. Isten maga akarta a korinthusiaknak írt levélben leírtakat köz- kinccsé tenni az egyházban, hogy a későbbi nemzedékek tanuljanak és okuljanak abból, sőt erősödjenek a Jézus Krisztusban való hitben, a tiszta erkölcsben, az összetartozás testvéri tudatában.

Az imahéten naponként kiemelten találkoznak a hívő közösségek Pál apostol levelének egy-egy tanácsával, útmutatásával. A 8 nap alkalmainak vezérfonala, hogy a Jézus Krisztusban hívők Isten egy népévé válnak, mert közelebb kerülnek Istenhez a Szentlélek terve szerint.

Pál apostol gondolatai naponta egy-egy mai problémát juttatnak eszünkbe, mert arról szól az apostol, hogy az egyház hiánytalanul megkapta Isten minden kegyelmi ajándékát. Hangsúlyozni kell azonban, hogy nem a hívek kapták ezt külön-külön, hanem az egyház. S miután Jézus Krisztusban kapta ezt az ajándékot, ezért Isten nem tartott vissza semmit abból. De többet nem adhat, mert mindent odaadott az egyháznak. Így az egyház a Jézussal való közösségben mindent megkapott. Elsősorban az igében lett gazdag. Az ige által pedig az élet ismeretében. Ilyen és ennyire fontos az egyházban az egyértelmű prófétálás, prédikálás, igehirdetés, tanítás. Az egy- ház kincse kétezer éven át az igehirdetés volt.

Az egyházat azonban csak Isten hűsége tartja egyben. Akik az egyház hűségének a munkálói, azok egyúttal a hívő közösség egységének munkálói is. Az egyház Istené. Az Isten hûsége egyháza iránt töretlen. Erre Isten szavát adta. Ezért van az, hogy aki ökumenében gondolkodik, nem saját ötlete megvalósításán fáradozik, hanem Istenre bízza magát. Isten igéje megerősít abban, hogy az egyház, a hívő közösség tényleg az Istené. A közösség pedig arra törekedjék, hogy Istené is maradjon.

Van egy határidő is, mely Isten hűségének tartósságára mutat. Számunkra ez a határidő az életünk vége. De a hívő közösségre, az Egyházra a hűségnek ez az ígérete Jézus Krisztus napjáig érvényes, tehát mindaddig, amíg csak Jézus Krisztus újra meg nem jelenik és vissza nem tér dicsőségben.

Isten népe ebben az ígéretben is egységben maradhat. S most azzal az áldáskívánással nyújtjuk át a 2014. évi imahét programfüzetét a különböző felekezetek hívő közösségeinek, hogy ez segítse az egyház népét, hogy egy lépéssel közelebb kerülhessünk Jézus terve valóra váltásához: „mindnyájan egyek legyenek” (Jn 17,21).

Dr. Erdő Péter                                                                    Steinbach József

bíboros, prímás                                                                   református püspök 

2014-es Salgótarjáni Ökumenikus Imahét alkalmai 17 órakor kezdődnek

Kivéve szombaton akkor du. 4-kor

Időpont

Hol?

Ki végzi?

20.

hétfő

Főplébánia Templom

Németh Judit    Református lelkész

21.

kedd

Református Templom

Varga András Római Katolikus

22. szerda

Szt. József Plébánia

Deme Károly   Evangélikus lelkész

23. csütörtök

Evangélikus Imaház

Gyurkó Géza                Római Katolikus diakónus

24. péntek

Zagyvapálfalva Templom

Nagy Silviu Baptista gyülekezet vezetője

25. szombat

Baptista Imaház

Kovács András Római Katolikus káplán

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum