Eusebius püspök imája a 2014-es esztendőre

Fotóalbum / ... / 2014 01 01 Eusebius puspok.jpg (normál)2014. január 2.

Ó Istenem, add, hogy ne legyek egy embernek se ellensége,

de legyek barátja annak, ami örök és maradandó!

Hogy soha ne tervezzek rosszat mások ellen,

és ha, velem esik meg ez, úgy meneküljek meg,

hogy ne sértsen meg azt, aki rosszat akart velem tenni! ...."

Itt letölthető!

 

XVI. Benedek pápa szerdai katekézise Szent Özsébről

2007. 10. 18. 07:02 -
  • Megosztás
A szerda délelőtti általános kihallgatás során XVI. Benedek pápa folytatta katekézisét az ókeresztény írókról. Ez alkalommal Szent Özséb (Eusebius), Vercelli püspöke életének tanúságtételét állította a hívek elé.

 

A IV. században élt főpásztor tanításának lényegét a következő szavakkal foglalta össze: „Meg kell őrizni az értékek helyes rendjét anélkül, hogy meghajolnánk a pillanatnyi divatok, a hatalom méltánytalan követelései előtt.”

Szent Özséb az első észak-itáliai főpásztor, akiről biztos adataink vannak. Szardíniában született, majd Rómában nevelkedett. 345-ben választották meg Vercelli püspökévé, mivel nagy megbecsülésnek örvendett. Buzgón evangelizálta a térség nagy többségében még pogány lakóit, majd monasztikus példára papi közösséget alapított, amelyből számos fontos szent került ki. Mivel szembeszállt a császár ariánusokat támogató politikájával, száműzetést szenvedett és öt évig távol volt püspöki székhelyétől. Ennek ellenére soha nem tagadta meg hitét, Jézus teljes istenségét, amelyet a niceai zsinat határozott meg.

Száműzetése során azonban levélben tartotta a kapcsolatot Piemont tartomány híveivel, majd visszatérése után még 10 éven át szolgálhatta közösségét 371-ben bekövetkezett haláláig.

Szent Özséb ránk maradt leveleiből kitűnik, hogy mély szeretetkapcsolat fűzte híveihez. Szent Ambrus csodálattal állapította meg róla, hogy a püspök mindenekelőtt szent élete példájával kormányozta egyházmegyéjét. A monasztikus eszménykép, Isten személete hatotta át lelkiségét. Papjait is arra szólította fel, hogy bár a városokban élnek, kövessék a monasztikus rendszabályokat, vagyis osztozzanak a lakosság problémáiban, de szívükben ápolják a végcélt, a mennyei város képét.

Vercelli püspökének működésére rányomta bélyegét ez a monasztikus szemlélet. Arra buzdította híveit, hogy az evilági életet ne tekintsék végleges otthonuknak, hanem vágyakozzanak az eljövendő Városra, a Mennyei Jeruzsálemre, annak tudatában, hogy egyedül Jézus adhat igazi értékeket életünknek. Egész életével azt hirdette, hogy a valódi értékek nem a mindenkori uralkodóktól származnak, hanem egyedül Jézus Krisztustól – mondta a Szentatya, majd hozzátette: Szent Özséb nemcsak városa keresztény lakóival tartotta a kapcsolatot: tekintélye volt az egyházon kívül állók körében is.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.traditioninaction.org

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum