Családszinódusra kérdőív

2013. november 17.

Fotóalbum / ... / család (normál)November 5-én, kedden sajtótájékoztatót tartottak a Vatikánban a 2014 októberére a család témájában összehívott rendkívüli szinódusról.

Korunk individualizmusa nagy kihívást jelent, számos társadalomban még a generációk közötti szolidaritást is megkérdőjelezi. Ebben a kontextusban a család intézménye a társadalom alapvető fontosságú eleme – emlékeztetett rá Erdő Péter bíboros, a püspöki szinódus főrelátora a szinódust előkészítő dokumentumot bemutató sajtótájékoztatón.

Megjegyezte, hogy számos országban az újraházasodott elváltak számát statisztikailag jóval meghaladja azoknak a pároknak a száma, akik sem egyházi, sem polgári házasságot nem kötöttek. Hozzátette: „a család nem az emberi társadalom találmánya, hanem természetes valóság, mely elválaszthatatlan a házasságtól.” Az újraházasodott elváltak kérdése nem csupán a gyónás és az áldozás szentségéhez való járulás szempontjából, hanem az egyházi élet más területein is fontos kérdés. A „szabálytalan házastársi kapcsolatok” kérdésének felvetése  azt mutatja, hogy az Egyház nagy nyitottsággal néz szembe a problémával.

A Ferenc pápa által főrelátornak kinevezett bíboros bemutatta azt a kérdőívet, melyet a világ egyházmegyéibe küldtek ki az itt élő családok helyzetének feltárására. Mindkét dokumentumot a Vatikán honlapja (vatican.va) kedden hat nyelven közölte. A kilenc témakörben feltett 38 kérdés érinti a házasságra való felkészítést, azokat a katolikus jegyeseket, akik kevéssé vagy egyáltalán nem gyakorolják hitüket, az egyházi házasság után elváltak helyzetét, az azonos neműek közötti házasság problémáját, a „nem szabályos” házasságban élők gyermekeinek egyházi nevelését és a születéshez való hozzáállást is – sorolta fel Erdő Péter az öt kontinens plébániáira eljuttatott kérdőív pontjait. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Egyház első alkalommal végez egyidejű világméretű felmérést a legkülönbözőbb országokban élő katolikus közösségekben.  A felmérés célja nem a puszta összehasonlítás, hanem a problémákra való pasztorációs válaszok előkészítése – hangoztatta Erdő.

„Nem a püspökök, hanem a keresztény emberek válaszait várják a Vatikánba január 31-ig” – tette hozzá Lorenzo Baldisseri szinódusi főtitkár. Hangsúlyozta: Ferenc pápa szándéka szerint a rendkívüli szinódus célja az, hogy az Egyház minél gyorsabban és konkrétabban reagáljon a társadalom és ezen belül is korunk családjának erkölcsi válságára.

Bruno Forte, Chieti-Vasto érseke, a szinódus különleges titkára megmagyarázta, mi az előkészítő dokumentum célja: meghallgatni azokat a problémákat, várakozásokat, amelyek ma sok családban jelen vannak. Meg szeretnék mutatni, hogy a keresztény családkép mélyen emberi, soha nem valaki ellen irányul, hanem minden ember, az egész társadalom méltóságát, életének szépségét kívánja alátámasztani. Ferenc pápa három kulcsszava: figyelem, befogadás, irgalom. Erről tanúskodik maga is, és ezt a hozzállást kéri mindenkitől minden ember iránt, a morális és kánonjogi szempontból szabálytalan helyzetben élő családok iránt is. A legsürgetőbb feladatok közé tartozik szembenézni azzal, hogy lelkileg és érzelmileg mennyire törékeny a család, mennyire elszegényedik a kapcsolatok minősége a látszólag stabil és normális helyzetekben is, mennyire megrontja a családi kapcsolatokat a munka miatti stressz és a média befolyása.

MTI/SIR/Magyar Kurír

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum