A férj legyen humoros és családcentrikus, a feleség kedves!

2013. augusztus 2.

Fotóalbum / ... / eskĂĽvĹ‘.jpg (normál)Mini közvélemény kutatás a HungaRion
    
A múlt héten a HungaRion jártunk a Családháló képviseletében. A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó hazai programjának délutáni sávjában, az Ifjúsági fesztiválon kiállítóiként vettünk részt. A sátrunknál érdeklődő fiatalokat kérdeztük meg, hogy milyen férjet illetve feleséget szeretnének.

Az eredmény egy csöppet sem reprezentatív, de nagyon érdekes olvasgatni a válaszokat. Míg a lányoknak nem jelentett gondot viszonylag gyorsan hosszabb felsorolásokat leírni, addig a fiúk egy része nagy szemekkel nézett: „Ilyenen még sohasem gondolkodtam”- szólt az egyik most egyetemre induló fiú válasza, míg - mint megtudtuk - a lányok már óvodában is ezen gondolkodtak. Így érthető, hogy több lány írt választ és fiúkat csak kisebb rámenősséggel tudtuk írásra ösztökéli. „Miért kérdezitek?”- jött az őszinte érdeklődés egy másik fiútól. Mondhattam volna azt is, hogy legyen valami itt a standunknál, hogy kicsit megismerkedjünk, de nemcsak erről volt szó. Határozottan azt gondolom, hogyha tudatosítjuk magunkban, hogy mit szeretnénk, akkor nagyobb eséllyel érjük is el a tervünket. A válaszokat látva hálás vagyok, valóban gondolkodásra bírtuk a fiatalokat és komolyan vették a felkérést, köszönjük!

Katolikus találkozóként érthető, hogy a válaszok többségében, lányok és fiúk is leírták a hit fontosságát, de a megfogalmazás a „nem árt, ha vallásos”-tól a „Krisztus élete alapjá”-ig terjed. A hasonló értékrend mellett, a hasonló gondolkodás a világ dolgairól is lényeges.

Az értékelésnél a családra, illetve gyerekre vonatkozó vágyakat egy kalap alá vettük. A család szinte minden lánynak központi, de fiúk is írták, hogy vágyaik között szerepel a gyerek. Itt is érdekesek a különböző megfogalmazások: „szerető apa”, „legyen fontosabb a család, mint a munka”, vagy pl a fiúk részéről a „vállaljon be sok gyereket”, „szüljön 3 gyereket”.

A fiúk feleségükkel kapcsolatban több külsővel kapcsolatos elvárást írtak (pl szőke, magas, vékony, ápolt), de szintén fiúk fogalmazták meg azt is, hogy ne a külső, hanem a belső értékek számítsanak. Azért a lányoknál is megjelent egyszer a „kigyúrt” és egy másik esetben a „jól nézzen ki”(igaz ez utóbbi egy mosollyal J).

A humort, az életvidámságot főleg férjükről álmodták meg a lányok. Van, aki azt szeretné, hogy párja majd megnevettesse, vagy, hogy „party arc” legyen, de a leendő feleségtől is elvárják, hogy „minél többet mosolyogjon”, illetve, hogy „jó dumája” legyen. A teljességhez hozzátartozik, hogy az egyik fiú csendes lányt szeretne feleségül venni.

Valóban lényegesek azok a további tulajdonságok, amelyeket a lányok és fiúk is leírtak: kedves, türelmes, megértő, hűséges, nyitott, megbízható, határozott, őszinte, szeretetteljes.

Gyaníthatóan hasonló dologra gondoltak, de máshogy fogalmaztak: „beszélgetőtárs”, „tudjunk beszélgetni”és a fiús változat: „jó barát is” esetén. Már házasként is jó ezt felelevenítenünk, hogy ugye párunk barát nem ellenség.

Igazi háziasszony lesz az a lány is, aki jó evő férjet szeretne, és a „csoki, süti, csokis süti J” válasz írója talán pont ilyen fiú lehet.

Talán még érdekesebbek azok a tulajdonságok, kívánságok, amelyek csak az egyik nemnél jelentek meg.

A lányoknál a figyelmesség az egyik leggyakoribb vágy a leendő férjjel szemben, de szintén többek válaszában szerepelt a gyengédség, az önzetlenség és a kompromisszum készség. Több lány válaszai között bukkan fel a „szabad és szabadságot ad” is, amire egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban érett személyiségek képesek igazán. Elgondolkodtató, hogy milyen félelmeket takar a „társ legyen, ne elnyomó” vagy a „Ne nézze le a nőket!”.Negatív megfogalmazás még a „ne dohányozzon, és ne igyon” is, de ismerve a statisztikákat sajnos érthető. Élettapasztalatot, vagy előrelátást sejtet az ideális férjről írt gondolat: „tud keményen dolgozni, ha kell” vagy az a kívánság, hogy férjének legyenek céljai, céltudatos legyen.

A fiúk szeretik az életrevaló nőket, feleségük legyen vagány, talpraesett, kreatív és ne legyen neki lehetetlen, de az is lényeges a válaszadó fiúknak, hogy felelősségteljes, önálló, korrekt feleséget találjanak. Több felkiáltójellel talán a központi gondolat: ne legyen hisztis!!!

Önismeretről vall, és izgalmas ellenpontját adja ennek egy másik fiútól érkezett válasz: „kibírja a férfi nyavalygást” Talán a jobbik énét keresi az a fiú is, aki szeretné, ha felesége nem lenne gépfüggő (facebook). Nem véletlen az sem, hogy kéz a kézben érkezett pár fiú tagjától kapunk mélyebb válaszokat: „akivel közösen lehet építkezni(kapcsolat), tud változni és akar”. Bár óvva inteném attól, hogy maga is változtatni akarjon majd feleségén, persze a lányoknak sem javaslom ezt.

Irigylésre méltó az a lány, aki annak a fiúnak lesz a felesége, aki egyedüliként a leendő párja felől nézve, ezzel zárta felsorolását: „remélem boldog lesz velem!”, mert remélem, hogy ezért hajlandó és képes is lesz majd tenni! Boldog házasságot minden válaszadónknak!

Forrás: www.csaladhalo.hu

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum