Hit év - közi idő

Fotóalbum / 2000 / zsinat (normál)2012. november 23.

1962. Október 11. Az Egyház XX. századi történelmének talán legfontosabb napja! Elindul valami, ami megváltoztatja nagyon sok ember életét!

            De kezdjük csak előröl. 1958. Október 28.-án a bíborosok új pápát választanak, aki a XXIII. János nevet veszi fel. A bíborosok eredetileg nem gondolnak nagy dolgokra, egy kedves, mosolygós embert választanak meg Péter utódjának. Ez az ember azonban megváltoztatja az Egyház jövőjét. Megválasztása után bejelenti, hogy egyetemes zsinatot fog összehívni. Senki sem érti mit akar, miért hív össze zsinatot. Ő viszont érzi, a Szentlélek nem hagyja nyugodni. Kell valami, kell ami az emberekhez közelebb hozza Krisztust. Mert mi is a zsinat? Nem az, hogy valami frenetikus, szenzációs új dolgot találunk fel. A zsinat lényege, hogy lefújja a port a régi dolgokról, új megvilágításba helyezzen dolgokat, előtérbe helyezzen eddig talán elfelejtett dolgokat. A II. Vatikáni zsinat pontosan ezt tette. Rámutatott, hogy az Egyház közösség, hogy a más felekezeteket nem elítélni kell, hanem szeretettel hozzájuk fordulni. Talán napokig sorolhatnánk azt a rengeteg csodás dolgot melyekre a Szentlélek rávilágított a zsinat ideje alatt!

            Most pedig itt állunk 2012.-ben. Eltelt 50 év a II. Vatikáni zsinat óta. Kérdések tódulnak az agyunkba. Megvalósítottuk amit a zsinat kér Tőlünk? Azon az úton haladunk e amit a Szentlélek kijelölt számunkra? Ismerjük egyáltalán a zsinat tanítását? Tudjuk e mire hív bennünket az Isten? Hogy ezekre a kérdésekre választ találjunk XVI. Benedek pápa meghirdette a Hit évét 2012. Október 11.-től 2013. November 24.-ig. Fantasztikus lehetőségek állnak előttünk. Újra átgondolni a hitünket. Elmélyülni a Krisztussal való kapcsolatunkban. Megismerni az Egyház szemléletmódját bizonyos kérdésekben.

            Csak talán plusz kegyelemként élhetjük meg, hogy nálunk a Váci egyházmegyében ebben az időben ugyancsak zsinat folyik, persze csak egyházmegyei szinten. Ne feledkezzünk el róla imádságunkban. Engedjük, hogy a Hit évében átformáljon bennünket a Szentlélek!

Pici atya

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum