Palóc búcsú

Fotóalbum / 2000 / palóc búcsú (normál)Hagyományosan Szent Annához kötődve rendezik meg Balassagyarmaton a Palóc Búcsút.

Az évente egy alkalommal, az Ipoly mentén megrendezésre kerülő „Palóc búcsú” az elmúlt másfél évtizedben az észak-magyarországi és a dél-szlovákiai palóc vidék egyik legnagyobb népművészeti seregszemléjévé, folklór eseményévé nőtte ki magát. A sokezres, népi hagyományokat őrző, tömegeket vonzó rendezvény megtartására minden esztendőben, így 2012-ben is július végén, a népi folklór Szent Anna kultuszához kötődően kerül sor. Nem véletlen tehát, hogy a rendezvény a családokról - a családoknak szól, az unokáktól a nagyszülőkig. Ebben az évben Budapestről egy Nohab mozdony húzza azt az élményvonatot, amelyen több száz zarándok és vonatbarát indul el a palóc fővárosba, hogy részesei legyenek Szent Anna ünnepének. A vonat 6:20-kor indul Budapestről és a rendezvény vége felé 16:00-kor indul vissza.

A rendezvény fő elemei
Délelőtt - a palóc néphit, - délután pedig - a palóc népviselet, a népdal, a népmese, a néptánc, a népi mesterségek kerülnek előtérbe.
Tíz órakor a népviseletes vallásos tömeg - falvankénti rendben - elindul a Főplébániatemplom elől a Palóc ligetbe.
A „Szent Anna palóc miséjén”, amelyet Dr. Ternyák Csaba Egri Érsek és Dr. Stella Leontin kanonok, plébános, főesperes mutatnak be - többek között - tíz település 100 népviseletes asszonyából álló kórus, a rimóci Rezesbanda is közreműködnek.
A Palócbúcsú délutáni, világi részében határon inneni és túli népdal és néptánc együttesek, hagyományőrző játékokat előadó csoportok, mesemondók stb. lépnek föl.
Majd hagyományos módon, egy sajátos verseny keretében megválasztásra kerülnek „Palócország viseletes szépei” leány ill. menyecske, valamint családi ill. csoportos kategóriában.
A palóc kézművesek, népi iparművészek termékeinek bemutatója és vására is az egész napos rendezvény szerves részét képezi.
A rendezvény kísérőprogramja továbbá a lovaskocsis városnézés. A fogatok a Palóc liget bejáratától indulnak és érkeznek.

Élvezzék e kis város értékeit, vendégszeretetét! Tartozzon Ön is azok közé, akik elmondhatják, hogy részt vettek egy igazi palóc búcsún!

Program
9.30 Gyülekező a XVIII századi római katolikus főplébániatemplom előtt
10.00 Népviseletes processziós menet a Palóc ligetbe
10.30 „Szent Anna  palóc miséje”
A szertartást végzik: Ternyák Csaba, egri érsek és Stella Leontin kanonok, plébános, főesperes. Közreműködik a rimóci Rezesbanda, Bablena Ferenc (Rimóc, ének), a becskei, a cserháthalápi, a cserhátsurányi, a csesztvei, a dejtári, a drégelypalánki, a herencsényi, az érsekvadkerti, az ilinyi, az ipolyvecei, a magyarnándori, az őrhalmi, a pataki, a patvarci, a rimóci, a romhányi, a szügyi, valamint az ipolynyéki palóc hagyományőrző csoportok, a balassagyarmati Szent Felicián Kórus Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével.
A mise végén a jelenlévő családok, valamint gyermekáldást váró zarándokok püspöki megáldására kerül sor.

A népélet világi szépségei
12.30–13.00 Ebédszünet
13.00-16.00 Népzene - népdal - néptánc - népmese
Föllépők: a cserhátsurányi, a dejtári, az ipolyvecei , a nógrádsipeki, pataki, a rimóci, a szügyi, ipolynyéki (szlovákiai magyar) hagyományőrző csoportok,  valamint Básti János (Ipolykeszi, Szlovákia, népdal), Grényi Lászlóné (Szanda, népdal), Siklai Fanni (Nagyoroszi, népdal), Tóth Zsuzsanna (Balassagyarmat, népdal), Varga Ivett (Szécsény, népdal) és a DurMol Zenekar. Közreműködik a Balassagyarmati Cigányzenekar Baranyi Gábor prímás vezetésével.

Közben: „Palócország szépei” – Viseletes szépségverseny leány, menyecske, család ill. csoportos kategóriákban

CSALÁDI PROGRAMOK:
Városnézés lovasfogattal. A fogatok a Palóc liget Ady Endre úti bejáratától indulnak és érkeznek, 10:00-15:00 óra között.
Kézműves mesterek vására: A palóc térség népi kultúrájának, kézműves hagyományainak bemutatása, kipróbálása és termékeik vására. Családi játszóház.

 

Forrás: www.utazzitthon.hu

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum