Püspöki körlevél Pünkösdre

2012. május 27.

Fotóalbum / 2000 / zsinat (bélyeg)Krisztusban kedves Testvérek!

Boldog XXIII. János pápa 1962. október 11-re összehívta Rómába a világ püspökeit, hogy a Szentlélek segítségét kérve átgondolják az Egyház akkori helyzetét a világban. Újrafogalmazták az Egyház mibenlétét és küldetését az Úristen szándékát keresve.

Azóta ötven év telt el.

Mi, akik akkor éltünk, pünkösdi csodaként éltük meg a II. Vatikáni Zsinatot. Lelkesedtünk és telve voltunk reménységgel annak ellenére, hogy idehaza a diktatúra évei alatt keresztényként üldözést szenvedtünk. Lassan átformálódott egyházi életünk és sok új értéket fedeztünk fel a liturgiában és egyáltalán egyházias szemléletünkben.

A kilencvenes években – a politikai rendszerváltást követően – egyházmegyei zsinatokat tartottunk ugyanazzal a céllal, hogy újrafogalmazzuk keresztény létünket és küldetésünket a megváltozott körülmények között. Azóta ismét eltelt közel húsz év. A minket körülvevő világ egyre gyorsabban változik, de változik Egyházunk belső szerkezete is. A legnyilvánvalóbb változás, amit tapasztalunk, a papságunk létszámának rohamos csökkenése. Szükségét érzem annak, hogy egyházmegyei szinten ismét önvizsgálatot tartsunk.

Ezért hirdetem meg az új egyházmegyei zsinatot, amelyet október l l-én, az ötvenéves évfordulóhoz kapcsolódva, Boldog XXIII. János pápa emléknapján fogunk ünnepélyesen megnyitni a Váci Székesegyházban.

Zsinatunk célkitűzése: megújult hittel fölfedezni keresztény életünk örök értékeit és megkeresni-megtalálni Egyházmegyénkben a megfelelő új formákat, hogy hitelesen képviselhessük Jézus Krisztus evangéliumát a megváltozott körülmények között. Egyházmegyei zsinatunk így kapcsolódik Szentatyánk, XVI. Benedek pápa által meghirdetett “hit évéhez” és az “újraevangelizáció” programjához.

Amint az apostolok a Szűzanyával együtt imádkoztak és várták Jézus ígérete nyomán a Szentlélek eljövetelét, úgy mi is imádsággal készüljünk erre a zsinatra! Erre az imádságos előkészületre és a zsinat munkájában való tevékeny részvételre hívok mindenkit a Váci Egyházmegyében! Szent Mihály főangyal, egyházmegyénk védőszentje segítsen minket!

Vác, 2012. május 27.

Beer Miklós püspök

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum