Aranyos misék

2011. december 10.

Fotóalbum / Hírek képei / rorate (bélyeg)Az egyházi év adventi időszakában a hajnali misék különleges hangulatot kölcsönöznek a decemberi virradatnak. Régebben aranyos vagy angyali misének is hívták. Ez utóbbi arra utal, hogy a Szűz Mária tiszteletére mondott hajnali miséket mindig az Úrangyala elimádkozásával fejezték be.

A roráté-mise elnevezése egy latin miseének kezdő sorából származik, amely így szól: „Rorate coeli de super et nubes pluant iustum!” – „Harmatozzatok, egek, onnan felülről, és ti, felhők, hullassátok az Igazat! Nyíljék meg a föld és teremje az Üdvözítőt, és sarjadjon vele szabadulás is.” (Izajás 45,8) Ezekkel a szavakkal kezdődött a II. Vatikáni Zsinat előtt az adventi Mária-mise. Így maradt ez ma is, évtízedekkel utána, csak nem latinul énekeljük, illetve mondjuk ezeket a sorokat, hanem anyanyelvünkön.

Sokat gondolkoztam már azon: mi az, ami az advent korareggeli szentmiséinek, az ún. roráté-miséknek egyedülálló atmoszférát ad? A fény! A fény emberemlékezet óta nagy hatással volt az emberre. Különösen a hideg és sötét évszakokban varázsolta el őket – világossággal és meleggel. Szüleink és nagyszüleink nem kis nosztalgiával emlékeznek vissza az adventi reggelekre, amelyeken zsúfolt templomokban, kicsik és nagyok gyertyafény mellett ünnepelték a Karácsony előtti szentmiséket. Egyes vidékeken előtte gyermekek járták végig a falut, és csengőszóval hívták a szentmisére a híveket...

Hogy miért marad el mégis sokhelyütt? Illetve miért járnak olyan kevesen roráté-misékre? Vannak egyházközségek, ahol egyszerűen nem volt rá igény. Különösen azután, hogy a 60-as évek végétől a Mária-tisztelet hanyatlani kezdett. Másutt a nagy elfoglaltság, a munka, nem kedvezett neki. Ismét másutt – a nagy paphiány miatt - a lelkipásztor nagy elfoglaltsága miatt nem jutott rá idő.

A roráté-misék kedvelt ideje a szombat hajnal (vagy reggel). A szombat ugyanis Szűz Mária-napja. (Hétfő az angyaloké, kedd Szent Antalé, szerda Szent Józsefé, csütörtök az Oltáriszentséggé, péntek pedig Jézus Szívéé)... Örvendenék, ha minél többen készülnének így, szentmisével, a Karácsonyra!

Különösképpen a gyermekeknek jelent sokat a roráté-mise. Hozzátok el őket...pár álmos, és életre szóló reggel vár rájuk!  Az adventi roráté-mise segít bennünket abban, hogy Szűz Máriával együtt örvendezve készüljünk Jézusnak a születésére. Jöjjünk hát, és fedezzük fel ismét lélekemelő voltát a roráté-szentmiséknek!

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum