Egyetemista zarándoklat a nemzeti kegyhelyre

2011. október 2.

Fotóalbum / Hírek képei / OEZ (bélyeg)A Szentírás vasárnapján, szeptember 25-én tartották az Országos Egyetemista Zarándoklat záró szentmiséjét nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton. A szentmisét Kálmán Peregrin templomigazgató atyával együtt mutatta be dr. Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész. Ő vezette a zarándoklatot, amely Budapestről indult szeptember 24-én, szombaton. A fiatalok Pásztóig vonattal jöttek, a templomban nyitó szentmisén vettek részt, amelyen a helyi plébános, Kecskés Attila atya áldásával útra bocsátva őket „kikísérte” a zarándokokat Pásztóról: az út első részét Pásztó határáig együtt tette meg a csoporttal. Odafelé útközben a keresztutat és a rózsafüzért imádkozták, így téve teljessé a zarándoklatot. A műúton és erdei úton vezető zarándoklat estére ért a nemzeti kegyhelyre, ahol köszöntővel és áldással, közös imával, vacsorával fogadták őket a helyi ferencesek, este pedig csendes szentségimádást tartottak. Mindezt immáron ötödik alkalommal tették – mondja Pákozdi István atya, a Budapesti Egyetemi Lelkészség vezetője. „Öt évvel ezelőtt Kálmán Peregrin atya, kegyhelyigazgató hívott meg minket ide, azóta van egyetemisták búcsúja Mátraverebély-Szentkúton, melyre évről-évre nagyobb számban jönnek el a fiatalok. Minden tanévkezdéskor együtt zarándokolunk el Mária kegyhelyére, hogy az Ő és a Fia áldását kérjük az előttünk álló tanévre.” A zarándoklat különlegessége, hogy ezúttal sem csak egyetemisták és főiskolások jöttek, hanem velük együtt oktatók, tanárok, kutatók, doktoranduszok is. Részt vett és szolgált a szentmisén az egyetemi lelkészség állandó diakónusa, dr. Egri László is.
A vasárnapi záró szentmisére délelőtt került sor a szabadtéri oltárnál. Az ország különböző részéről érkezett 52 zarándok fiatal részvételével tartott szentmise azért is különleges volt, mert ők olvastak, szolgáltak ministránsként, és a saját maguk által írott, tanévkezdésre és a zarándoklatra áldást kérő könyörgéseket is ők olvasták fel. A szentbeszédben Pákozdi István atya az evangéliumhoz és a Szentírás vasárnapjához kapcsolódva Van Gogh egyik képéről szólt, amelynek középpontjában a kinyitott Biblia található egy becsukott regény mellett. „Úgy van megfestve, hogy csodálatosan, kiugró módon állítja a kép középpontjába a Bibliát. A sötét háttérből Isten igéje úgy kerül a látó elé, mint ahogyan a liturgiában a fölemelt Bibliával elkezdődik a szentmise. Hogy fölhívja a figyelmet arra: milyen fontos a keresztény ember életében a Szentírás.” Szólt ehhez kapcsolódva a hétvégén Szarajevóban boldoggá avatott Bánya Bernadett magyar származású nővérről, akiről – példaként elénk állítva – elmondta: már gyermekkorában szívéhez nőtt a Szentírás. 1941-ben, amikor egy kaszárnyába űzték őket, a katonák meg akarták erőszakolni, de ők inkább kiugrottak az ablakon, hogy megőrizzék tisztaságukat, krisztusi hűségüket. „Nem volt már Bernadett közelében a Biblia, de beleivódott a szívébe-lelkébe az a krisztusi láng, amelyért képes volt odaadni szűztiszta életét, szerzetességét, magyarságát – mindazt, amit a szívébe ajándékul kapott.” Szentbeszédét így zárta: „Segítsen az Úr bennünket, bárhol élünk és bármivel foglalkozzunk! Az egyetemistákat, főiskolásokat, az egyetemi oktatókat a kultúra és a tudomány területén; a családban élőket, a Magyarország különféle vidékeiről ma ide érkezett zarándokokat pedig, hogy hazatérve folytassák az életüket, de legyenek napról-napra szentírási, bibliai keresztények, akik Isten igéjéből élnek és szívesen neki adják az életüket.”
A szentmisét az Imperfectum együttes tette szebbé énekével, akik szentáldozáskor a sokak által szeretett, jól ismert dalukat énekelték: „Legyen béke a szívemben, segíts ebben Istenem! Nem kérek most semmi mást, csak Nálad keresem a gyógyulást.” A szentmise szentségi körmenettel, énekes litániával és Te Deummal zárult, így téve teljessé a zarándoklatot.
Veszelovszki Balázs
(kép és szöveg: Veszelovszki Balázs)

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum