• 8
 • 6
 • 4
 • 9
 • 10
 • 3
 • 7
 • 5
 • 1

Legközelebbi misék

 • Kedd reggeli mise
  Salgótarján Főplébánia Damjanich út 2.
  kedd 07:00
 • Kedd délutáni mise
  Zagyvaróna
  kedd 15:30
 • Szerda reggeli mise
  Szent József Plébánia Acélgyári út 1.
  szerda 07:00
 • Csütörtök reggeli mise
  Szent József Plébánia Acélgyári út 1.
  csütörtök 07:00
 • Csütörtök esti mise
  Salgótarján Főplébánia Rákóczi út 24.
  csütörtök 17:00
 • Péntek reggeli mise
  Szent József Plébánia Acélgyári út 1.
  péntek 07:00
 • Péntek délutáni mise
  Somoskőújfalu
  péntek 16:45
 • Szombat reggeli mise
  Salgótarján Főplébánia Damjanich út 2.
  szombat 07:00
 • Szombat előesti mise
  Forgáchi kápolna Forgách A. u. 93.
  szombat 13:30
 • Szombat előesti mise
  Rónafalu
  szombat 15:30

További misék...

Legutóbbi cikkek
Címkefelhő
Karancs (1), Mária (1), Mátraverebély-Szentkút (7), Somoskőújfalu (4), Zagyvapálfalva (2), advent (17), biblia (3), bál (3), család (3), egyházmegye (1), ferences (1), ferencesek (2), hit (8), házasság (3), húsvét (5), ifjúság (31), iskola (1), karácsony (6), keresztút (6), kersztut (1), kálvária (6), káplán (1), lelkigyakorlat (5), nagyböjt (22), nagyhét (1), orgona (12), pingpong (4), pápa (18), református (1), szolgálat (1), trilógia (2), tábor (5), zarándoklat (27), zene (1), zsinat (1), életige (40),

Hajók és horgonyok

Fotóalbum / Hírek képei / Szt Filoména (bélyeg) 'Hajók és horgonyok' címmel láthatnak színdarabot Szent Filoména életéről azok a szerencsések, akik most vasárnap, tehát 7-én reggel a 1/2 9-es somoskőújfalui, vagy a Főplébánia templomban 10 órakor kezdődő szentmisére látogatnak el. Pontosabban: a majd' 50 perces színdarab a szentmise végén kezdődik. Előadói egy maroknyi ifi hittanos. S hogy jobban értsük, miért is hajók, és miért pont horgonyok, olvassunk kicsit bele ennek a nem mindennapi, bár ritkán emlegetett szent életébe.

Egy őskeresztény kislányból - hogy hitét megtarthassa - vértanú lesz tizenhárom éves korában. A kislány, akit gyorsan temetnek el Róma katakombájában, nevét terrakotta táblára vésik fel kínzóeszközei jelképeivel együtt. A "kis" szent maradványait 1700 évvel később egy régész csoport tárja fel. Ezzel megindul egy csodálatos, szinte megmagyarázhatatlan sorozata a történéseknek, csodák melyek a Szent Filoména és a Mennyei Atya szeretetét bizonyítják az emberek felé.

Filoména kilétére a terrakotta táblán kívül nem utalt semmi. Kezdetben a "kis" szentről nem tudtak semmit. A római történetírók nem jegyeztek fel róla semmit. Ám Filoména megmutatta az ima erejét és egy jámbor apácának Maria Luisa de Gesu a "Fájdalmas Istenanya" közösség megalapítójának kinyilatkoztatta életét a kis Filoména.
Egy kis görög állam királylánya volt, a királyi párnak nem lehetett gyermeke, miután felvették a kereszténységet, a következő évben gyermekük született, akinek a Filoména nevet adták, a fényről elnevezve. Mindez a kegyetlen Diocletianus császár uralkodásának idején. A császár hadat üzent a kis államnak,így a király és a kis Filoména Rómába utazott, hogy békét kérjenek a császártól. A császárnak megtetszett a kislány szépsége és a békéért cserébe a lány kezét kérte. A kislány elutasította a kérőt, hisz 11 éves korában tisztasági fogadalmat tett mennyei jegyesének, Jézusnak.
A császár börtönbe vetette a kislányt, hogy így hasson rá. A börtönben Filoménának megjelent a Szent Szűz és a Kisjézus, hogy vigasztalják a gyermeket. Miután látta, hogy ez nem törte meg a lány akaratát, elrendelte, hogy kínzással félemlítsék meg. Oszlophoz kötötték és szidalmak között ostorozták. Visszavitték a börtönbe, hogy ott haljon meg, ám Isten angyala meggyógyította. A császár erre elrendelte, hogy egy vashorgonyt kössenek a nyakára és dobják a Tiberisbe. Az angyalok segítségével Filoména megmenekült. A ruháját egy csepp víz sem érte. Majd nyílzáport zúdíttatott a gyermekre, amitől halálos sebet szerzett. A börtönben a Jóisten gyenge álmot küldött rá, amitől szebben ébredt,mint valaha. Majd a császár elrendelte, hogy tüzes nyilakkal végezzék ki, ám a nyilak megfordulva a katonákat találták el. Erre a császár elrendelte a gyermek fejének vételét. A lány lelke dicsőségben és győzelemben szállt a mennybe egy pénteki napon, délután három órakor, augusztus 10-én. A csodák láttán sokan felvették a kereszténységet.

Filoména nevéhez több száz csoda fűződik. Az ereklyéit egy olasz kisváros Mugnano del Cardinale-ban láthatjuk. A csodák többsége ebben a városban történt. Azon a napon, mikor az ereklye megérkezett a városba, 1805. augusztus 10-én.
Egy édesanya hozta a templomba nyomorék gyermekét, az átváltoztatás szavainál a születése óta béna gyermek mozogni kezdett és a szentmise végeztével saját lábain jött ki a templomból. Egy vak kislány szemeit az édesanyja az ereklye mellett égő mécses olajával kente meg, amire a gyermek látni kezdett. A mécses olajához mai napig csodás gyógyulások kapcsolódnak. A legnagyobb csoda egy francia fiatal lány gyógyulásához fűződik, a neve Pauline Marie Jaricot. E csoda következménye volt, hogy Filoménát a szentek sorában tisztelhetjük.
Filoména nevéhez sok száz dokumentált csoda fűződik, a mai napig történnek a nevében gyógyulások, megtérések az egész világon.


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.

Római Katolikus Főplébánia, Salgótarján
Római Katolikus Főplébánia, Salgótarján © 2010. - Minden jog fenntartva! A weboldal fejlesztés alatt áll.
A weboldalon szereplő képek és információk tájékoztató jellegűek.
Tárhely, honlapkészítés, rendszergazda.