Elsőáldozás

Nincs olyan ember - akár fiatal, akár idősebb -, aki ne emlékezne az elsőáldozására. Mindenki számára óriási öröm az a pillanat, végre először vehetik magukhoz Krisztus testét. Ebben a szentségben részesültek május utolsó vasárnapján (éppen gyermeknapon) Egyházunk kisgyermekei.

Idén, a Főplébánián 8-an járultak első ízben az áldozáshoz. A gyermekek a 3 éves felkészülés ideje alatt közelebb kerültek Krisztushoz. Míg az első két évben játékosan ismerkedtek az Egyházunkkal, addig idén már tudatosan készültek az Oltáriszentség felvételére. Az utóbbi hetekben pedig átestek a vizsgán, és először részesülhettek Isten jóságos kegyelmében. Így a gyerekek már tiszta lelkülettel, mindenféle izgalom nélkül néztek a vasárnapra, nem úgy a szüleik, akik helyettük is izgultak, hogy minden rendben menjen.

Aznap a templomba belépvén a fehér virágok, a gyönyörűen feldíszített templom ünnepélyes hangulattal töltötte el a szívemet, és biztos vagyok benne, hogy a többi testvérem is ugyanezt érezte. Amikor a fehér ruhás kis elsőáldozók bevonultak, mintha kis angyalkák szálltak volna a padsorok közé. A mise Imre atya köszöntő szavaival kezdődött. Az olvasmány, a szentlecke és az evangélium után a prédikációban a szentháromság vasárnapjáról esett szó. Ezután a kicsik megújították keresztségi fogadalmukat, amelyet keresztelésükkor még szüleik mondtak ki helyettük. Majd elérkezett a pillanat, ami miatt különösen is nagy volt ez a nap. A gyerekek kissé félve, kissé bizonytalanul, első alkalommal egyesültek Krisztussal az Oltáriszentségben. Az arcokon különböző érzések tükröződtek: néhányukén boldogság, megkönnyebbülés látszódott, másokén a komolyság, de mindannyian átérezték, hogy keresztény életüknek ez egy mérföldköve is. Az áldozást követően egy rövid dalt hallhattunk az elsőáldozóktól, amiben hirdették, hogy Isten köztünk van, s a legdrágábbat adta nekünk, a Fiát, aki most is köztünk él, és akinek testében mindannyian részesültünk, részesülhetünk.

Reméljük, ezek a kisgyermekek másodszorra, harmadszorra és sokadszorra is részesülni akarnak majd az áldozás szentségében, s minden héten látjuk majd ismerős arcukat. Bízunk abban is, hogy haladnak tovább az eddig járt úton, még jobban elmélyülnek hitükben

Gréti

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum