77 éves a zagyvapálfalvi templom

"Emészt a házadért való buzgalom…” – Templombúcsú Zagyvapálfalván

2010. június 13-án volt a zagyvapálfalvai Jézus Szíve templomban az idei templombúcsúi ünnep, amely idén kettős évforduló volt: 1933-ban, tehát 77 évvel ezelőtt szentelték fel a templomot és 1910-ben, 100 éve egyesítették Andrásfalvát, Alsó- és Felső-Pálfalvát, s jött létre Zagyvapálfalva. E jeles kettős évfordulón hívek százaival imádkoztunk a templomban egyházközségünkért, templomunkért, városunkért. Az ünnep mottójául a Zsoltárok könyvének címben idézett mondatát választottuk, s ebben a cikkben szeretnék visszatekinteni az ünnepre mint az előkészületeinek egyik fő szervezője.
 
A jeles évforduló ünneplésének szervezését már az év első negyedében elkezdtük. Ekkor döntöttünk ugyanis úgy, hogy – noha 1910. január 1-től létezik Zagyvapálfalva – a templombúcsúval egybekötve ünnepelünk majd, júniusban. Akkor még távolinak tűnt e nap, de a szervezés nem állt meg. Jómagam az elmúlt évek alatt összegyűjtött hatalmas mennyiségű helytörténeti (Zagyvapálfalva története) munkámat könyvben szerettem volna kiadni. A képanyag összeállításához templomi hirdetés útján kértük a kedves hívek segítségét, szerencsére kaptunk is rengeteg képet. A kutatómunkát a Váci Egyházmegyei Levéltárban folytattam, ahol több anyagot kaptam, köztük az eredeti Historia Domust néhány a templomszenteléskor készült képpel. Ez volt a legnagyobb öröm a kutatómunka során, a kész kiadvány ékei lettek ezek a képek. A kiadvány utolsó simításait április végén és májusban fejeztük be, a szakmai lektorálást dr. Szirácsik Éva, a Nógrádi Történeti Múzeum igazgatója végezte, a tipográfiai szerkesztést pedig Véghné Deák Judit, akik mindketten nyugodtan állíthatom: profi munkát végeztek. Gyurkó Géza plébániavezető diakónus atya pedig minden segítséget megadott a megjelenéshez. Az első pillanattól kezdődően nagyon sokan támogatták a kiadványt úgy szellemileg, mint anyagilag. Kiemelem Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester asszonyt, országgyűlési képviselőt, dr. Juhász Tibor alpolgármester urat, Szekeres Géza, Szabó Péter, dr. Bercsényi Lajos és Dudás József képviselő urakat, dr. Becsó Zsolt elnök urat, országgyűlési képviselőt, dr. Pethő Ferencet, az egyházközség örökös elnökét. Mellettük még sokan támogatták a megjelenést, a könyvbemutató a templombúcsúi szentmisén volt. A kiadvány a templomban a továbbiakban is megvásárolható.

A szentmisét dr. Varga Lajos, a váci egyházmegye segédpüspöke mutatta be. A szentmise elején a köszöntő szavakat Géza atya és Deák Bertold, az egyházközség elnöke mondta, majd polgármester asszony mondta el ünnepi gondolatait. Beszédében emlékezett az ország feldarabolására, Trianonra, amely döntéssel határváros lettünk. Ekkortól lett rendezett tanácsú város Salgótarján, ami magával hozta a fellendülést is. Beszédének végén azt mondta, őrizzük meg  a közösséget Zagyvapálfalván, vigyük tovább elődeink gondolatait – majd a Jóisten áldását kérte úgy a városra, mint a templom

A szentbeszédben dr. Varga Lajos püspök atya emlékeztetett a rozsnyói egyházmegyére, amelyhez évtizedeken keresztül tartozott Zagyvapálfalva is, majd a szövetségről beszélt, az Isten és az ember szövetségéről, kiemelte a házasság szentségét, és méltatta a templom jelentőségét. Azt kívánta, hogy mindannyian érezzük meg a Szent Szív szeretetét életünk során.

A szentmise végén ünnepi szentségi körmenet volt a templom körül a gyönyörű napsütésben. Annakidején, 1933-ban a templomszenteléskor szintén verőfényes napsütés volt. Külön öröm volt mindannyiunk számára, hogy két olyan zagyvapálfalvai is velünk ünnepelt, akik már akkor is itt voltak: Tihanyi Irén, a templom építőjének a lánya és Soltész Lajos. Ők gyermekként vettek részt a felszentelési szentmisén, amelyet akkor még a rozsnyói csonka egyházmegyei vezető, Pájer János putnoki plébános végzett. Szintén nagy öröm volt, hogy ahogyan a templomszenteléskor, 77 éve, úgy most is velünk ünnepelt a Főplébánia közössége is, őket Varga András esperes-plébános atya képviselte, s velünk volt Kiss Ernő atya is, aki nyugalmazott plébánosként nagyon sokat segít a környék papjainak szolgálatában, Zagyvapálfalván is sokszor mond szentmisét

A (méltán nevezhetjük így) magas színvonalú rendezvény, az ünnepi szentmise után agapéra került sor, amelyre rengeteg süteményt hoztak a kedves hívek. Aki pedig a szentmise után körbejárt a mellékhajókban, láthatott jó néhány fényképet, amely a templomépítéskor, felszenteléskor készült.
 
A szép ünnepet több fényképen is megörökítették, ezekből láthatnak válogatást a kapcsolódó galériában, valamint a Salgótarjáni Városi Televízió munkatársainak jóvoltából kedden délután láthatták a tévénézők a szentmisét felvételről. Az ünnepen jól szívünkbe vésődhetett ismét az ismert gondolat: „Hol szeretet és egyetértés, ott az Isten”.
 

Veszelovszki Balázs

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum