Zarándoklat Szent Ferenc nyomában

2010.április 29.

ZARÁNDOKLAT SZENT FERENC NYOMÁBANFotóalbum / 2010.04.12-17 Assisi / 2011-04-28_135956A2LA (bélyeg)

NYOLCSZÁZ ÉVE SUGÁRZIK SZENT FERENC LELKISÉGE A VILÁGBAN

I. nap

2010. 04. 12. hétfő

Magyarország-Szlovénia-Olaszország (830 km)

             Somoskőújfalu, Salgótarján, Budapest az útvonalunk első szakasza. Varga András atya elindítja a PAX et BONUM Béke és Jóság ferences jelmondat jegyében induló zarándok utunkat, a 800 éves évforduló kapcsán, Szent Ferenc nyomában. Imádságunk kezdete: Uram tégy engem békéd eszközévé, hogy ahol gyűlölet lakik, oda szeretetet, ahol sértés, oda a megbocsátás szellemét, ahol kétely, oda hitet, ahol árnyék, oda fényt, ahol szomorúság, oda örömöt vigyek.

Lelki utunk a szív békéjéről és a jóságról szól. A szegény ember bölcsességét hozza közel hozzánk Szent Ferenc, felmutatja belső lelkiségének mély tartalmát. Ferenc nemcsak a farkast, de saját magát is megszelídítette. Ferenc életének történeteit egy szerzetes társa jegyezte le. Az elbeszélések a békéről szólnak. Zarándokutunkon mi is a békét keressük.

Fájdalmainkra megoldás az idő, a munkálkodás, a csend, az imádság. Krisztus békéje töltse be szívünket zarándokutunkon - kívánja lelki vezetőnk András atya. Majd tapasztalataink megmutatják az egyenes utat az Istenhez és embertársaink szívéhez. A Golgotán vezet az út. A kérdező és kereső ember nem hitetlen. Ha meg van a válasz, a kutató hajlam helyébe öröm költözik. A bezárkózás a szívet is bezárja. A világ békéje az Isten békéje.

II. János Pál pápa imáját mondtuk el fennhangon:

„Add meg korunknak a béke napjait.

Soha többé háborút!”
             Elérkeztünk Szlovéniába, mely 1991-ben elsőként vált ki Jugoszláviából és köztársasággá alakult. Kicsi ország, 2 millió lakossal, Ausztriához hasonlít. Slomcek püspök atya a német nyelv helyett a szlovént vezettette be a miséknél. Barátságos nép lakja az országot, fővárosa Ljubljana. Az Alpok nyúlványai köszöntenek minket.

„EVILÁGI DOLGOK HELYETT KIÉRDEMELNI A MENNYEIEKET”

A ferences élet egyszerűségét jelzi, hogy szakadékos, hegyi barlangokban éltek, vízmosás közelében. Lakóterük padlózata a szikla, díszítő elem egy fa kereszt. Hármasával, legfeljebb négyesével éltek együtt. Ketten vitték az édesanya szerepet, a Márta szerepet, akik a gazdasági ügyeket intézték. Egy hét múlva szerepet cseréltek.

             A ferencesek az imádságnak adták az életüket. Az imaélet nem könnyű. A hegyi élet sem egyszerű, akrobatika és bölcsesség kell hozzá. A sok próbát kiálló élet nem tűri a mesterkéltséget. Kemény iskola a ferenceseké. Az üdvösség igéjének megélését az egyszerű élet teszi lehetővé. Ferenc számára Isten kőszikla és menedék. Körülményeikben megtapasztalták, hogy Isten jelen van a valóságban. Nem volt külön Isten és valóság. Ferenc imáiban kérte Istent tanítsa meg őt az Ő útjaira. Az imák késő éjszakába nyúltak. Ferenc a  természeti jelenségekben Isten üzeneteit vette. Eső, mennydörgés, vihar, csattogás, recsegés hangjaiból olvasott, a hegy visszaverte ezeket, párbeszédnek élte meg Ég és Föld között.

Portogruaro
            Portugruaro kis történelmi, középkori, reneszánsz város, már 1140-ben létezett. A velencei köztársasághoz tartozott. 1600-tól püspökség működik itt. A Szent András templomban tartottuk első szentmisénket. A velencei festészet remekeivel találkozhattunk a templomban. A templom madonna márvány szobra, az anya gyermek várásának meghitt csodáját jeleníti meg. A templom harangtornya az égre irányítja figyelmünket. A várost átszeli egy nagy folyó, a vízen hattyúk úszkáltak, hídjai, a part fái elvarázsoltak bennünket. A város főutcáján pálmafák szegélyezik a színesen felújított reneszánsz város épületeit. A kis téren rengeteg galamb emlékeztetett bennünket lelki megújulásunk szimbólumára. A város parkja a mediterrán növényvilág tavaszi színeit terítette lábunk elé.

A helyi plébános a legszebb miseruháit adta oda Varga András atyának, Kecskés Attila atyának és Lendvai Zalán ferences atyának. Még a csepergő eső is elállt és napfény fogadott bennünket a templom előtt. András atya figyelmünket arra irányította, hogy Ferenc példájából tanulva Isten gyermekeként éljünk egyszerűségben. Ha csak a világ felé figyelünk téves útra térhetünk, a befelé figyelés, az egyedüllét, de együttlét az Istennel mutatja a helyes utat. Ránk köszönhet Isten: „Békesség neked!” Lázas rohangálásban nem lehet Istent megtalálni. Ferenc lelkesedése segítsen bennünket Isten keresésünkben a zarándoklat során. Csodákat éljünk meg, lelki csodákat, melyek fáradt testben is épp úgy hatalmassá válhatnak, mint fiatal egészségesben.

A ferencesek jele a görög tau betű. A felvállalást, a keresztet, a megváltódást jeleníti meg. A tau olyan pont, ahol változás, megújulás, gyógyulás, fény teremtődhet, olyan pont, ahol az ember az önös, a kicsinyes, a saját uralmi törekvésein túllépve kapcsolatba kerülhet az égi szellemiséggel. Megtalálhatja benne a világosságot, mint nagy kortársaink Boldog Teréz anya, boldog emlékű II. János Pál pápa és az élők között XVI. Benedek pápa. Szenvedésben, a keresztben megtalálták a jót, a felemelőt, a továbblépéshez szükséges erőt.

Pádua
              Pádua Lombardiához tartozik Szent Ferenc idejében. Padova híres Páduai Szent Antalról, Goittoról, a reneszánsz festészet őséről, Donatelloról. Padovaban találkozik a firenzei származású Giotto (1266 – 1337) Dantevel. Mindketten az egyháznak elkötelezett emberek, akik a világot is ebből a szemszögből nézik.

II. nap

2010. 04. 13. kedd

Olaszország (400 km)
            Reggeli zsolozsmánk egy himnusz, mely a mai szándékokat sorolja. Jézusunk fényes húsvéti örömünk dicsérünk szüntelen. Szent Ferenc imáját mondtuk. Hármasság és Egy úr vagy istenek Istene, te vagy a jó, az igaz, az élő Isten. Te vagy a szeretet, Te vagy a szépség, Te vagy a reményünk, nagy és csodálatos Úr, mindenható és irgalmas.

              Isten hazánkért térdelünk elődbe… énekeltük.

„…HOGY NYOMÁBA SZEGŐDHESSÜNK A TE SZERELMETES FIADNAK,…”

Ravennába tartunk, a jó termőtalajú Pó-síkságon át. Minden négyzetcentiméter meg van művelve. Az olasz családok életéről is esik szó. Az olaszoknál az anya főz, de az apa tálal. A családban minden gyermek megkapja a hitet.

Ravenna – a mozaikok városa
Ravenna az egyetlen hely, ahol érintetlen építészeti és képzőművészeti alkotások maradtak fenn. A Firenzéből száműzött Dante itt kapott menedéket. Itt is temették el 1321-ben a ferencrendi kolostor temetőjében. Ereklyéjét a mauzóleumban helyezték el a régi szarkofág fölé helyezett márvány urnába. A kápolna mögé kis harangtornyot építettek, ahonnan minden este harangszó hirdeti népe kegyeletét legnagyobb költője iránt.

San Apollinare in Classe

Ravenna legnagyobb templomát Szent Apollinare vértanú püspök tiszteletére emeltette 549-ben Maximianus érsek-patriarcha. Tágassága meglepő, puritánsága megragadó, nemes egyszerűsége elbűvölő. Ősi hangulatát fokozza a tető meztelen fagerendázata. 24 oszlop tartja a főhajó falait, mely felett a ravennai érsekek és köztük egy pápa képei sorakoznak. A szentély mozaik dísze varázslatos. A templomban sok szép márvány szarkofág őrzi nagy uralkodók, egyházi személyiségek emlékét. Mozaik padlója oly csodálatos, alig merünk rálépni. A bazilika minden négyzet cm-re leköti figyelmünket.

               Ravenna tereit is bejártuk esernyőt tartva kezünkben. Kövekkel kirakott utcáin szívesen időztünk. Jó a szemnek, hogy minden arányos, s minden a helyén van.

San Apollinare Nuove basilika

            Az ariánus gótok építették a bazilikát. Egyszerű téglafalai nem sejtetik gyönyörű mozaik pompáját. Tornya a régi római őrtornyok mintájára épült, henger alakú tégla építmény. A bazilika két hosszanti fala 24 igen szép görög márványoszlopon nyugszik. Az egyszerű ablakok fölött Krisztus élettörténete látható. Az ablakok alatti hosszanti sávra bizánci mozaik került. Az apszis a földrengésben elpusztult, barokk szentélyt építettek hozzá.
San Vitale székesegyház

             A kupolás templom építészeti nevezetesség, Nagy Károly e nyolcszögletű épületet másoltatta le Aachenben. Szent Vitalis a kor megbecsült szentje, római katona volt, aki ugyancsak szentekként tisztelt, vértanú fiaival együtt mártírhalált halt. A székesegyház helyén végezték ki őket.

Galla Placidia mauzóleuma
            Nagy Theodosius kalandos sorsú lánya nyugszik itt. A mauzóleumot 440-ben építette a császárnő. Az ókori mozaikkultúra legszebb, legépebb maradványa. Ez a mozaiképítészet csúcsa. Ez még nem a bizánci stílus misztikus aranyragyogása, hanem az élet antik felfogása, itt a természethű, emberhez közelibb ábrázolás a művészet célja. Dongaboltozata az éjjeli égbolt mélykékje arany csillagokkal. A mauzóleum három sírt takart, középen van Galla Placidia szarkofágja, múmiája porráégett, amikor kíváncsi gyerekek égő gyertyája azt kigyújtotta. Így ez egy szimbolikus kolombárium.

A KRISZTUST KÖVETŐ SZENT FERENC (belsőleg megtisztulva, megvilágosítva)
             Zalán atya Szent Ferenc bemutatásához sajátos módon kezdett, ezzel felkeltve a zarándokcsoport érdeklődését. Mit is mesélhetnék? Hogy nézett ki? Hogy viselkedett? – ez elolvasható egy könyvtárban. Ami fontos, hogy 800 éve sugárzik Szent Ferenc és megsejthető Ferenc szentsége!

             A feudális birtokon alapuló, rangot pénzben kereső, gazdag posztókereskedő fia hogyan juthat be a nemesek közé? A finom lelkű, francia édesanya, a pénzben hívő olasz kereskedő feleség hogyan segíthet az evangéliumot élni kívánó gyermekének Ferencnek? A Jánosnak keresztelt gyermek később a Francesko (Franciácska) nevet kapta. Egyházi iskolába járt, latint tanult. Ferenc ifjú korában az eleven társaságok középpontjában élt. A  nemességet a keresztes háborúkban kívánta megszerezni. Assisi és Perugia városok rivalizálásából  Ferenc egy éves fogságba kerül, ahonnan apja váltja ki. Innen betegen érkezik haza. Ferenc megtanulja a dicsőség nem érhető el könnyen. 1205-ben lovagok indulnak a Szentföldre, Ferenc is velük tart. Spoletóban álmot lát és hangot hall: „Ferenc, ki a nagyobb: Úr vagy a szolga?” Lovagi ruháját odaadja és hazatér. Fennhéjázó élete megszűnik. 1205 végén a Szent Damján templomban a Megfeszített szólt Ferenchez: „Menj és építsd fel egyházamat, mely mint látod romokban hever!”. 1206 tavaszán a püspök előtt Ferenc mindenét visszaadja apjának, még ruháit is. 1208. február 24. Az evangélium hallgatása közben felfedezi hivatását az evangéliumi életre. Ruházatát habitusra és kordára cseréli. Elkezd prédikálni. Társai lesznek.

FERENCESEK TESTVÉRI KÖZÖSSÉGE (FRATERNITÁS) KÖZÖS ÉLETESZMÉNY A MINORITÁS

(kisebbnek lenni mindenkinél, nem uralkodni senkin, ahogy Krisztus is mindenkinek szolgája lett)
             Ferenc a püspök előtt kimondja, hogy szerzetes lesz. Elhatározza Istenért kíván élni. Bernát, Szilveszter csatlakozik hozzá. Ferenc mindent odaad Krisztusért. Családi birtokról el kell mennie. Az Angyalos Boldogasszony környékén telepszenek le. Porciuncola-t (kicsinyrész) a Bencés Apátságtól bérlik évi egy kosár halért. Tevékenységük a prédikálás.

              Assisiben mi is bűnbánók vagyunk, ez nem önmarcangolás, hanem Istenbe való beletemetkezés, újjászületés.

             Ferenc 1215-ben a IV. Lateráni Zsinaton részt vesz. Rómában látja a koldusokat, ruháját az egyiknek átadja és koldul nekik. Leprával való találkozása irtózatot vált ki belőle, később, amikor már meg tudta őket ölelni, „ami eddig keserű volt édessé vált”. Ferenc a társadalom által kitaszított leprásokat megfürdette, kezet csókolt nekik. Teljesen megtisztult a leprásoktól való viszolygástól. Ferenc nem szociális rendet akart a szegénység eszméjével, hanem a szegénység megélésének formáját. Már 12-en voltak, sürgetővé vált a Regula, az életszabály létrehozása. A Fölséges megmutatta hogyan éljünk – mondta társainak. Az Evangéliumot éljük, Jézus evangéliumát.

1212 virágvasárnap jóváhagyja a püspök, hogy Klára csatlakozzék Ferenchez. Klára szerzetesi életet kezd egy bencés kolostorban, mely pápai felügyelet alatt állt. Ferenc tanítása alapján imádkozik, nincstelenül él. Az Istennek szenteltség jele a haj levágása. A nővérek nem dolgoztak, a ferencesek gondoskodtak róluk. Szegény Úrnők Rendjét megalapítják, később ebből alakul ki a Klarisszák Rendje. A Szent Klára és Szent Ferenc közötti kapcsolat a lehető legközelibb és legharmonikusabb volt. Két lélek ettől tökéletesebb összhangban nem szemlélhette az Ég és Föld dolgait.

 Gubbio

             Fekvése még Olaszországban is különleges, házai teraszszerűen lepik el a hegyoldalt úgy, hogy egy pillantással átfogható egész ódon képe.

Szentmise a Szent Péter templomban

Kecskés Attila atya hortenziákkal és liliomokkal díszített templomban a Megszelídítésről beszélt Isten dicsőségére. A keresztségben megszelídült az ember, de közben elvadulhatott. Ez az anyakönyvi kereszténység. Az Úr evangéliumának hirdetői vad fiakból édes gyermekeket hozhatnak létre. Megtért emberek atomizálódása nem törvényszerű. Nem követelmény, hogy ember embernek legyen farkasa. Előfordul az is, hogy önmagának farkasa az ember. A megszelídítés azt jelenti, hogy szükségünk lesz egymásra.

Ferenc a farkassal

            A legenda szerint Szent Ferenc a fenevaddal megkötötte a békét. A fenevad neve Lupa, ez azt jelenti, hogy nőstény farkas volt. Történt, hogy egy ordas ólálkodott a település körül. A farkastól való félelem eluralkodott a környéken. Ferenc az ordas tanyájához ment. Gyere ide farkas, légy szerény. Békét szerzek neked az ember és te közted, különben a lakók elátkoznak. Ha nem teszel kárt, akkor az emberek ellátnak. Ferenc a kezét nyújtotta a farkasnak, mely kezes bárányként követte Ferencet. Tudom a farkasnak nagy csapás a béke, de ha nem hagysz cserben, akkor éveket élhetsz az emberek között. Két év után vitte el a farkast az öregkor.

Gubbioból Assisibe haladva a környék története, adottságai, egyházi vonatkozásai kötötték le figyelmünket. Umbria a ferences üzenetnek köszönheti létét. Ferencesek az egész világot meghódították. A szegénység eszményképe nagyszabású lelki fegyverekkel harcol. Ferenc természeténél fogva rendkívül barátságos és előkelő volt beszédében és viselkedésében egyaránt. Szíve szándéka szerint úgy határozott, hogy senkinek sértő vagy illetlen szót nem mond. Szavai nem üres fecsegések voltak, hanem teljesek voltak a Szentlélek erejével és behatoltak a hallgatók szívének legbensőbb rejtekébe úgy, hogy az emberek nem győztek eleget csodálkozni rajta. Ferenc prédikálásban híres követője Bernát. Ferenc 1226-ban hunyt el és már 1228-ban szentté avatták. Végső nyughelye a tau alaprajzú Szent Ferenc bazilikában van, amelyet III. Ince pápa szentelt fel Assisiben.

III. nap

2010. 04. 14. szerda

Olaszország / Assisi

A vidék enyhén hullámos, melyből kinő a magas hegy, melynek gerincén a legendás hírű Szent Ferenc városa található.

Szent Ferenc bazilika
            Alsó temploma sejtelmes, misztikus varázst kelt. A sírtemplom a ferences eszményekhez illően mértékletes. Szent Ferenc testét a vasráccsal körülvett, flamingó virággal díszített, kőpillér alatt helyezték el. Csendre és fohászra indító hely. Oldalfalakban Ferenc odaadó társai - Rufinó, Angeló, Masseó és Leoné - nyugszanak. A fogadalmi örökmécsest olyan olaj táplálja, melyet minden évben más-más itáliai város adományoz a templomnak.

Szerzetesek miséjén vehettünk részt. Megindító volt, levegő után kapkodtunk. Megéreztünk valamit abból, amit Zalán atya mondott: szívvel elmélkedtük át a misét, Ferenc titkára rácsodálkoztunk. Az oltár felé miséztek, vezettek bennünket. Együtt haladt a felszentelt és az egyszerű hívő. Átéltük az üzenetet, a tanítás fogott rajtunk, pedig olaszul folyt a mise. Egy szakállas, mezítlábas, sarus szerzetes is részt vett a misén. A szerzetesek nagy lelki megnyugvással dicsérték énekkel az Urat, nem emelték fel a hangjukat.

Szentmise a Santa Katerina kápolnában

    Zalán atya prédikációjában a zarándoklat fő céljáról beszélt. A zarándoklaton Szent Ferencet szeretnénk megtalálni, életre váltani. Krisztushoz hogy visz közelebb bennünket Szent Ferenc tanítása? Milyen ember volt Ferenc, amikor szólította az Úr? Evangéliumi ember volt, akit Isten nagyvonalúsága lenyűgöz. „Kiérdemeltem én ezt?” „Isten megalázza magát értem?” Lenyűgöző ember volt Ferenc, második Krisztus volt, de nem Megváltó. A legkisebb akart lenni. Krisztus központú ember volt. A megváltás titkával, az eucharistia titkával, Jézust viszont szerető ember volt. Isten szeretetétől szíven ütött ember volt. Tudta, hogy a szegénység nem cél, hanem csak út. Ferencet átjárta az Evangélium, ma is élhető az Evangélium. Nem önmagáért keresztény, másokért. Tudta az a jó, ami Istentől jön. Arra hív minket ez a zarándoklat, hogy felfedezzük a hozzánk hajló Istent. Válaszolhatunk – e másként, mint  „Én is kezedbe teszem életem!”. Ebből éljünk, a Békesség és Jóság az Istennel való közösségből fakad. Ferenc egész életet élt Kötelezzük el magunkat itt, váljunk Krisztussá, felajánlva magunkat.

Felső bazilika – Giotto festmények

             A felső bazilika napfényes tere visszahozott bennünket evilági életünkbe, pedig jól éreztük magunkat a fényszegény alsó bazilikában, ahol lelki gazdagságra leltünk.

               A bazilika falain Giotto Szent Ferenc életét bemutató 28 kép a Szent Bonaventura szerinti hiteles életrajz alapján készült. Felette Szentírás részleteket látunk, mintha azt sugallná Szent Ferenc élete azonos Krisztuséval.

A mező felőli bazilika bejárat előtt, élő bokrokból kialakított, vörös tau és a zöld Pax „felirat” látható. Vörös az önfeláldozás, a halál, a zöld az élet jelképe Itt pihentünk kicsit. Egy szép szobor örökíti meg itt Szent Ferencet lovag korában lóháton a templomban székelő Istennek fejet hajtva. A ló is érzi a pillanat nagyságát és lehajtja fejét. A szobrászt is, de még minket is főhajtásra inspirált. Először nem tetszett nekem ez a szobor,  hogy kerül ide egy stílusban nem harmonizáló mű? Itt gyülekeztünk, volt idő hosszabban elidőzni mellette és kifeslett nagyszerűsége. Jó helyen van, a mi korunkat készteti meghajlásra, elkapva azt a pillanatot, amikor Isten mellett döntünk.

A világ kereszténységének egyetemes szimbólumát a San Francesco - templomot elhagyva a városközpontot fedeztük fel.  A város főterének kútjához igyekszünk. A város sikátorai, a városháza, a püspöki palota, a püspöki székesegyház levegőjéből is szippantottunk. A város kútját körbeülve elfogyasztottuk szendvicseinket, cukrászdában kávéztunk, fagylaltoztunk. Megnéztünk néhány kirakatot is, szokatlannak tűnt egy ruha szalon kirakatában az estélyi ruhák között megjelenő szerzetesi ruha. Megnéztük, végiggondoltuk és tovább nem csodálkoztunk. Hol legyen habitus szalon, ha nem Assisiben! Megnéztük Ferenc családi birtoka helyét, ahol az üzlet és cella állt. Ferencet az apja dühében fogva tartotta szent elhatározása miatt, de édesanyja kiszabadította, ezért van az édesanya kezében lánc a szülők kettős szobrán. Reneszánsz görög kereszt alapú Chiesa Nuova (új templom) templomot szép kupola fedi, amelynek helyén állhatott a család birtoka. A kicsiny San Damiano-templom kijavítása érdekében az ifjú Ferenc posztót adott el és ezért apja megrótta, megbüntette, egy cellába bezárta.

San Rufino dóm és harangtornya 1140
Szent Ferenc ezen a helyen prédikált először. San Rufino Kr. után 238-ban keresztény hitre térítette a várost. San Rufino vértanú püspök, a város első püspöke mártír halált halt. Az ódon patinájában nagyszerű román stílusú dómot még Ferenc életében felszentelik. Itt keresztelték meg Ferencet.

SZENT KLÁRA TISZTASÁGA

Santa Chiara bazilika, a Szent Klára bazilika – 1257
            Szent Klára Ferenc első leánytanítványa megalapította a ferences második rend anyakolostorát. Santa Chiara egyszerű terméskőből épült gótikus temploma féloldalas nyitott árkádos támpillérekkel uralja a teret. Ezt a templomot a San Giorgio templom fölé emelték, ahová Ferencet halála után eltemették. A fehér és rózsaszín kövekkel kirakott, lineáris vonalvezetésű homlokzat fényt áraszt magából, amelyet a gyönyörű, koncentrikus körökből és küllőkből kiképzett rózsaablak tör meg.

Egyhajós templom kriptájához haladva látható a Feszület kápolnája. Itt őrzik azt a feszületet, amely annak idején szólt Szent Ferenchez a San Damjan templomban. Giotto iskolájához tartozó festő freskója látható.

Szent Klára testét 1872-ben helyezték ide. Nagy erők működtek a sír környékén. A lábaink a sok járkálástól már-már felmondták a szolgálatot, de itt új erőre kaptak.

 Klára is Assisiben született, mint Ferenc. 1194-ben látta meg a napvilágot, nemesi családban. A Ferenccel való találkozás beteljesíti mindazt, amit a fiatal leány lelke mélyén már megvolt, teljes egészében az imádságnak szenteli magát s lemond a földi javakról. Ferenc 1212-ben fogadja be a bűnbánók közé Klárát

            Magyar vonatkozásokkal találkoztunk itt is, mint már annyiszor más zarándokhelyen is. Megtudtuk, hogy Szent Klára és Árpád-házi Szent Erzsébet levelezett. Zita királyné, Habsburg Ottó felesége az ablakok helyreállításához anyagi támogatást nyújtott, az 1997-es nagy földrengés után. Assisit két földmozgás is sújtotta ebben az évben. Legnagyobb kárt a Szent Ferenc bazilika szenvedte. Itt egy ferences barát is életét vesztette. A pénzadomány fontosságáról beszéltünk, de az embernek magát kell beleadnia az újjáépítésbe, hiszen, élő kövekből kell Isten házát felépíteni.
San Damion
1253. aug. 11-én halt meg Klára, egy kereszt jelzi a helyet a cellájában. Hálóteremben a kereszten az INRI N betűje fordított, mely a fentről jövő áldást jeleníti meg a föld minden lakójának.

            Múzeum és egyben kolostor, amit végig járunk. A Tau mutatja az újoncok kiképzési helyét a kolostorban. Krisztus keresztje, az üdvösség jele minden helyen megtalálható. A remeték az üdvösségre meghívottak.

              A Nap himnusz megírása is ehhez a helyhez fűződik. Ferenc nagy betegségében, nagy fájdalmában, nagy szenvedés közben írja a természetet dicsőítő himnuszt. Ferenc nem állat barát, nem a zöldek híve, ő minden teremtményben Isten üzenetét látja.

IV. nap

2010. 04. 15. Csütörtök

Assisi környéke

Santa Maria degli Angeli bazilika

Az Assisi síkságon hatalmas kupolás, késő reneszánsz templom áll, mely 1569-ben épült. Annyira szabályszerű, hogy már ridegen hat. A patriarkális bazilikát a keresztény világ legnagyobb templomának tartják. A jelenlegi árkádos homlokzat 1924 és 1930 között készült, a homlokzat feletti aranyozott Madonnával együtt.

             Az óriás kupola alatt egy kis kápolna áll. A Capella della Porciuncola arra a Jeruzsálemből hozott „földecskére” utal, melyre épült. Ez volt Szent Ferenc legkedvesebb tartózkodási helye, e körül alakult meg a ferences rend anyakolostora. Ferenc a kápolnát egyetemes üzenete bölcsőjévé kívánta tenni. A helyhez sok csodás esemény megtörténte fűződik. Démonok kiűzése avagy a bűnbocsánat megadása, akik megbánást tanúsítanak.  1210-ben itt vágta le Ferenc a szüleinek lovagvárából megszökött Szent Klára haját, ezzel a női testvérrend alapítójává avatta. Ferenc e kápolna melletti cellában halt meg 1226. október 3-án, ahol most szobra áll. A Porciuncola belseje eredeti állapotában őrződött meg. Zalán atya kért bennünket fogadjuk ezt a helyet úgy, mint Ferenc szívében lévő helyet, mint a kegyelem áradásának helyét. Éljünk vele, Isten kegyelmének közvetítése a célja. Teljes búcsút nyerhetünk e helyen.

A Mennybemenetel Kápolna a Porziuncolahoz néhány lépésre található, egy szűk kis helyiség, az egykori betegszoba, ahol Ferenc visszaadta lelkét Teremtőjének. A külső fal freskói Ferenc halálának pillanatait örökítik meg. A hátsó falon a temetés jelenete látható, belsejében Isten szegénykéjének társait festették meg.

Rózsakert (Roseto) Kolostorkert
            A Rózsakertben ma is nyílnak a tövis nélküli rózsák. A történet a következő: Ferenc, hogy az Ördög megkísértését elkerülje a rózsabokorba vetette magát, melynek töviseit rózsákká változtatta. Két galamb él Ferenc szobrának tövében, élő galamb pár. Hihetetlen. Itt van a Szent  Barlangja (Grotta del Santo), ahol látható egy Ferenc korából származó fatörzs. Ferenc cellája fölé kápolna épült. A cellák puritánok voltak, zuhany a patakból, közös melegedő.

Szentély – múzeum
            Legnagyobb kincse egy Ferenc korabeli kereszt, melyet Zalán atya szerint belélegezni érdemes. Az Angyalok között álló Ferencet, a Barna ruhás Szent Ferencet csodáljuk. Megtekintettük az assisi földrengésről készült megrázó metszetet. A múzeum Torinói lepel kiállítását is megnéztük. Sok zarándok társunk úti célja most Torino volt, ahol rövid ideig látható a nagyhírű Lepel. A csuklón való átszegezés tényét mutatja.

Monte Subasio, a remeteség

            A ferences rend történetében jelentős szerepet játszanak az Assisi környéki kolostorok is. Két km–es út vezet a a Monte Subasiora, a remeteségbe. A tengerszint feletti 790 m magasságban fekszik. Ferenc és társai ide vonultak vissza csendet és elmélyülést keresve. Szellemi elmélyülésre és a megtérésre való felkészülésre kiválóan alkalmas a hely. A magány édes zamata a szerzetességhez hozzátartozik. A szakadék feletti kiszögelésre támaszkodik a kolostor.

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum