Orgonaszentelés, jótékonysági koncert

Napjainkban ritkaság számba megy, ha egy-egy templomban olyan lelkes gyűjtésbe kezdenek a hívek, hogy munkájuk gyümölcseként fel tudják újíttatni a temlom egyes részeitvagy használati tárgyait. Mégsem kell messzire mennünk, ha mégis ilyen közösséggel szeretnénk találkozni, mert ezen a nyáron a somosi egyházközség hívei úgy döntöttek, régi, tönkrement orgonájukat újabbra cseréltetik. Ez a "csere" könnyűnek tűnhet, de körültekintő választás és hosszú munkálatok előzik meg, hogy a hangszer minden tekintetben megfeleljen a hely akusztikai, technikai adottságainak, s használói Istennek és embernek egyaránt tetsző szolgálatot végezhessenek rajta.

Az alábbiakban Molnár Antal írását tesszük közzé az orgona "nagy napjáról"...

„Bizonnyal mindannyian értesültünk róla, hogy a somosi templom új orgonát kapott. Nagyon örülünk neki, hogy ezzel is gazdagodott templomunk és egyben a falu.

Németországból került az orgona egyházközségünkbe, nagyon jó állapotban. A beépítést Németh Imre és Diósi Tamás orgonaépítők vállalták. Nagyon örültem neki, hogy én is részt vehettem a munkálatokban. A régi orgona elbontása két napot vett igénybe. Amikor szétszedtük Tamással, akkor derültek ki azok a hibái, amik miatt javíthatatlanná vált: szinte minden fasípot szétettek a szuvak, sok helyen megrepedezett, a szélláda teljesen végig volt repedve. A fémsípokat megtámadta az ónpestis, azon kívül össze-vissza voltak horpadva, valahogy még ugyan szóltak, de már ezek is menthetetlenné váltak. Mellesleg a padláson a kompresszor sem volt a legjobb állapotban.

Az új orgona valamivel kisebb, mint a régi volt. Két regiszterrel kevesebb van benne, de ha belegondolunk, hogy a régi orgonán a nyolc regiszter közül csak kettőt lehetett úgy megszólaltatni, hogy viszonylag elviselhető hangot adjon, a pedált pedig egyáltalán nem lehetett használni, mert minden második hang nem szólt, akkor máris többet tud ez az új orgona. Az új orgonán öt regiszter van a manuálban, egy a pedálban, és mind a hat regiszter tiszta. A klaviatúrát két részre lehet osztani, és a magas hangokhoz más regisztereket lehet beállítani, mint a mélyekhez.

Bizonyára szokatlan sokaknak, hogy a kántor háttal van az oltárnak. Pedig ez is egy viszonylag elterjedtebb forma, és ebben az esetben ez teszi lehetővé, hogy az orgona könnyen megszólaljon, mert így összeköttetések nélkül, a billentyű lenyomására nyílnak ki a szelepek. Ha a játszóasztal fordítva lenne, ahogy ez a régi orgonán is volt, akkor csak különböző áttétekkel, összeköttetésekkel lehetne megoldani a szelepek kinyitását, és ez egy hajszálnyi pontatlansággal járna. Így viszont elég egy tükör, hogy a kántor mindent lásson háttal is.

Az újonnan beépített orgona hosszú várakozások után először szeptember 6-án szólalt meg a tanév eleji Veni Sancte misén, ám az ünnepélyes avatásra, és az orgona megáldására csak október 11-én, Magyarok Nagyasszonya ünnepén, templomunk búcsújának napján került sor. Ebből az alkalomból Diósi Tamás orgonaművész adott egy jótékonysági koncertet, melynek bevételét az orgona költségeire fordítják, és amelyen főleg Bach korálfeldolgozásokat, prelúdiumokat, a harmadik zenekari szvit híres ária tételét, és két Mendelssohn-Bartholdy darabot adott elő. Az áriában közreműködött Tóth Tibor, a Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója hegedűn. Nekem nagyon tetszett a koncert. Nagyon szép műsor volt. Bemutatta mindazt, amit tud az új hangszer. A megosztható klaviatúra segítségével Tamás eljátszott olyan darabokat is, amelyek két manuál nélkül szinte elképzelhetetlenek.

Nagyon örültem, hogy engem is bevontak a munkálatokba, a falu nevében is nagyon örülök az új orgonának, és remélem, hogy máskor is lesz alkalmunk ilyen színvonalas koncerteket hallgatni a somosi templomban.”

Molnár Antal

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum