Máriabesnyői zarándoklat II. rész

".....a hit cselekedetek nélkül halott...."

Beszámoló a máriabesnyői zarándoklatról
 
Nehéz eldönteni, melyik a jobb: adni, vagy kapni. Ki az egyikre esküszik, ki a másikra. Mégis talán a legjobb, ha mindkettőt gyakorolhatjuk. Én így érzem minden alkalommal, ha a szombati templomtakaritásból megyek haza. Adtam az erőmből, és megkaptam a hitet cselekedetre váltó adni tudás isteni kegyelemből származó jó érzését.

Valami effélét éreztünk mi mindnyájan, a Szent Erzsébetről nevezett takaritó egyesület tagjai szeptember 26-án, amikor az eddigi fáradozásunkért egy szép ajándékot kaptunk. Jutalom kirándulás keretében elzarándokolhattunk András atya vezetésével Máriabesnyőre. Tudtuk, mint minden zarándoklat ez is segiteni fog bennünket az Istenhez és embertársainkhoz vezető út keresésében. Lelkiekben is átéltük amit András atya utunk mottójául választott: "Mindent Isten nagyobb dicsőségére".

Szeptember végéhez képest gyönyörü napsütésben indultunk el, ami máris jó érzéssel töltött el bennünket. Ezt még fokozták azok az imák, melyeket út közben az autóbuszban mondtunk, illetve az énekek melyeket énekeltünk.

Megérkezvén egy kedves hölgy - a lelkigyakorlatos ház vezetője - és végtelen nyugalmat árasztó hangulat fogadott bennünket. A hatalmas fák alkotta park, rendház, muzeum és a gyönyörü kegytemplom, mely már a "Bazilika minor" cimet viseli 2008 óta. Míg az idegenvezetönkre vártunk, azon tünődtem, miért csak most jutottam el ide először, hiszen nincs is túl messze lakhelyünktől (gondolom ezzel más is lehetett így).

A jó Isten kegyelméből egy rendkívül nagytudású, erős nemzettudattal és Istenhittel rendelkező idegenvezetőt kaptunk Lencsés György személyében. Tőle megtudhattuk, hogy Máriabesnyőt a nagy történelmi multtal rendelkező Grassalkovich család alapitotta. Grassalkovich Antal harmadik felesége felgyógyulása alkalmából fogadalmat tett egy templom épitésére. A legenda szerint épitkezés közben egy épitőmester álmot látott, melynek jelzése alapján találtak egy 12. századból származó elefántcsont szobrot. A szobor Máriát ábrázolta, amint szivét nyujtja a kis Jézusnak. Kifejezve ezzel Isten iránti teljes odaadását. Ez a kis szobor került a később felépült templom főoltárára, mely ma is ott található. 1759-ben történt mindez, igy látogatásunk ideje épp a 250. évfordulót ünneplő jubileumi évre esett.

A temlomot a benne lévő szoborral egyre többen látogatták és kérték a Szüzanya segitségét, amely 1761-ben be is következett. Ekkor történt ugyanis az első ima-meghallgatás, amelyet több is követett. Mindennek hire terjedt, igy már nemcsak a környékbeliek jöttek, hanem országosan ismert zarándokhely lett. Ma a második leglátogatottabb Mária kegyhelyünk. A templom mellé Grassalkovich Antal szerzetes rendházat is épittetett, amelybe a kapucinusokat telepitette le. Birtokadományozással gondoskodott arról is, hogy az erős szegénységi fogadalomban élő szerzeteseknek ne kelljen koldulniok.

Először a föld alatti Mária múzeumba mentünk, melynek két szobáját néztük meg. Az elsőben a kapucinusokkal, mig a másodikban Máriával kapcsolatos kegytárgyak találhatók. Milyen jó, hogy mindig voltak emberek, akiknek rajongó és mély Isten-hite, és a hivek szerető ajándékozása révén annyi anyag összegyült, ami már a rendházban el sem fér. Két dolog ragadott meg különösen. Az egyik az öltöztetett Mária szobor. Sokszor hallottam ezt a kifejezést és úgy véltem: hitből, szeretetből az emberek felöltöztetnek egy szobrot, hogy még szebb legyen. Most tudtam meg, hogy ez kifejezetten ilyen célra készülő, és a ruha alatt nem teljes szoboralakot tartalmazó alkotás. A másik egy Máriát ábrázoló kép, melyet szülőfalum házainak ugynevezett "tiszta szobáiban"láttam. Jó volt ujra látni, mely gyermekkorom sok szép élményét idézte fel, és jó volt érezni, hogy milyem más szemmel nézem most ezt a képet. Érezni, hogy olykor a tárgyak, a müvészeti alkotások látványa is eljuttathat a felfoghatatlan igazi képhez. (Vajon megvannak még ezek a "tiszta szobák"?)

Innen a gyönyörü barokk kegytemplpmba mentünk, ahol szentmisén vettünk részt. Előtte azonban meghallgattuk a történelmi ismertetést. Majd megcsodáltuk a bibliai és nemzeti történelmünk részleteit ábrázoló freskókat. Imádkoztunk a loretoi kápolna mintájára épült szentélyben, mely az elsö, eredeti része a templomnak. A kis kegyszobor előtt térdelve letettük Máriához gondjainkat, kéréseinket, felajánlásainkat. Itt a gyönyörü kegytemlomban vehettünk részt szentmisén, melyet András atya mondott. Felemelő érzés volt hallgatni könyörgését, melyben a hála és köszönet hangján szólt Istenhez. Mi pedig átélhettük az adni tudás és elfogadás isteni kegyelemből származó örömét. Két szín alatt áldoztunk.

Miután megnéztük a különleges szépséget árasztó altemplomot, valamint a családi kriptát, elérkezett az ebéd idejei is. Most azonban nem tarisznyából fogyasztottuk el elemózsiánkat, hanem a rendházban, teritett asztal melletti ebéd várt ránk. Ezért külön köszönet András atyának, hiszen végre együtt volt a mi kis csapatunk. A valóságban is, nemcsak papiron.

A szinte nyarat idéző napsugaras délután még egy nagy élményt tartogatott számunkra. Megszokhattuk már, hogy zarándokutjainknak mindig szerteágazó és sokoldalu programja van. Hitéletünk gazdagitása és erősitése mellett gyarapodhatunk lelkiekben, szellemiekben, és különböző esztétikai élményekben teljesithetjük ki emberi voltunkat. Mindig sok újat kapunk. Most is ez történt, amikor meglátogattuk a gödöllői Grassalkovich kastélyt. Épittetője az a Grassalkovich Antal, akit már Máribesnyőn megismerhettünk.

Élete és tevékenységének nagy része Mária Terézia uralkodására esett, az ország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb főura volt. Aki kastélyépitéseivel nemcsak saját vágyait akarta kielégiteni, hanem rávenni a magyar főurakat arra, hogy ne csak Bécsben, hanem Magyarországon is épitkezzenek. Szerencsére ez sikerült is neki. Templomépitő tevékenysége pedig példa-nélküli (33 templomot épittetett). Tudta, hogy a templom nemcsak Isten háza, hanem közösségformáló és megtaró erő magyarságunk fenntartásában. Tökéletesen illenek rá az irás sorai: "Mi haszna atyámfiai, ha valaki azt mondja, hogy neki van hite, cselekedetei pedig nincsenek". Kár, hogy ma hiányoznak az új mecénások.

A kastély a magyar kastélyépitészet egyik legjelentősebb épületegyüttese. Épitése az 1730-as években kezdődött, és mai formáját a XlX.században, ill. Grassalkovich Antal idejében kapta meg. A kiegyezés után a koronajavak állományába került, és a mindenkori magyar uralkodó pihenőrezidenciája lett. Ismereteinkben neve eléggé összeforrott Erzsébet kitálynővel, aki sokat és szivesen időzött itt. Termeiben megtalálhatók a különböző királyi lakoszályok, ebédlők és disztermek mellett a különös hangulatot árasztó templom, fürdők és virágházak. Külön meg kell emliteni a maga idejében is egyedülálló szinházat. Korszerü szinpadtechnikai berendezése, sajátos perspektivát adó diszletezése európai viszonylatban is emlitésre érdemes. A királyainkat és történelmi nagyjainkat ábrázoló festmények, a korhű berendezési tárgyak valóságos történelmi hangulatot teremtve idézik fel számunkra nemzeti multunkat.
A csodálatos nap végén lelki és szellemi élményekkel feltöltődve indultunk hazafelé. A buszban hálatelt szívvel énekeltük a Mária énekeket Nagyasszonyunknak és mondtunk köszönetet sikeres utunkért András atyának. Éreztük, hogy e mai napból erőt meritettünk és meg tudjuk valósitani mindazt, amit az irás tanit:

"Szeretteim, legyetek az Igének cselekvői és ne csupán hallgatói!”

                                                                                   A Szent Erzsébetről nevezett takarító egyesület.

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum