A Bibliáról - kicsit másként

Véget ért lassan november és egy út végére értünk. A Bibliát a tudás, a hit és az erkölcs útmutatójaként tiszteljük. Ki hogyan olvassa, ki hogyan láttatja a Szent Könyvet? A Bárka közössége – melynek te is tagja lehetsz – az elmúlt hetek szerdai napjain 17 órától láthatta és hallhatta a Biblia művészi tolmácsolását. A Biblia és a művészetek főcím alatt a Biblia szellemi értéket sugárzó legszebb lapjai keltek életre. Azt gondolom, hogy akik hétről hétre ott lehettünk, újabb és újabb csodát éltünk meg. Szerdáról szerdára programmá vált, hogy elmélkedjünk a Bibliáról, a Könyvek Könyvéről mindíg más és más megközelítésben. Segítségül hívtunk olyan nagyszerű embereket, akik szakmájukban, s közösségi életükben egyaránt Istent keresik, s szívesen megosztják velünk tapasztalataikat.

A Könyvek Könyve, Isten szava, az egyetemes kultúra része - szokták használni mindezeket a kifejezéseket egyetlen alkotásra, a Bibliára. Ebben az esztendőben különösen sokszor hallhattuk hiszen az egyház most ünnepli a Biblia évét. A  Bibliáét, melynek tanításait, szemléletét ha megismernénk igazán befogadnánk, s a mindennapjainkban is megélni tudnánk, milyen más lenne a világ.

"Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást!

Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást"

Olvashatjuk Isten üzenetét János evangéliumában.

Mindez a vallástörténet körébe tartozik, csak a hívő emberek dolga - mondhatnánk. A dolog korántsem ilyen egyszerű, mert nemcsak a kereszténység számára van jelentősége e könyvnek hanem minden művelt, az emberiség egyetemes kultúrájában tájékozódni kívánó ember számára is. Különben mit kezdenénk, hogy csak pár kiragadott példát említsek - Bach Máté-passiójával, Babits Jónás könyvével, Jerikó leomlott falainak romjaival és Michelangelo Pietájával. De említhetném Pasolini filmjét, Webber közismert rockoperáit, hiszen a sor szinte befejezhetetlen. Nincs még egy alkotása a világnak, amely ennyi nagy művészt ihletett volna meg, mint a méltán Könyvek Könyvének nevezett, isteni sugallatra íródott Biblia.

Ez a gondolat hívta életre azt az előadás-sorozatot, melyet a Római Katolikus Főplébánia indított el Varga András plébános szervezésében, aki egyben a házigazda szerepét is vállalta. Bemutatni a Bibliát erről az oldaláról is. Tehát a Bibliáról - egy kicsit másként.

A Szentírásban foglalt szellemiség, üzenet az emberiség számára. Az Isten által adott írásokra rá kell bíznunk magunkat, hiszen a Biblia az egész ember életét átfogja. Az üzenetet bibliai illusztrációkon keresztül is megkaphatjuk. A művészi alkotások az Ószövetség és az Újszövetség jeleneteit elevenítik meg. A Biblia sajátos költészete szerénységében is megrázó élmény forrás a művészeti ágak képviselőinek. Így lehet a Biblia az építészet, a zene, az irodalom és a szobrászat kútforrása. Az előadásokon a Bibliának – ma divatos szóval élve – a művészeten belüli különböző kommunikációs formáival találkozhattunk. Megjelentek az egyetemes béke aranykorát idéző látomások, a fohászok, a töprengések, a példázatok, a Passió megrázó jelenetei az építészet, a zene, az irodalom és a szobrászat nyelvén. A művek vagy egy történetet mondtak el vagy egy áldozatnak állítottak emléket, akár törvények vagy parancsok megjelenítésére szolgáltak. Az elvont fogalmakat kifejező alkotások örömet, fájdalmat, megrendültséget, önfeláldozást mutattak be. Az illusztrációk hűen követték a Szent Biblia részleteit.
Az előadók megpróbálták a téma kimeríthetetlensége miatt, a teljesség igénye nélkül figyelmünket ráirányítani, érdeklődésünket felkelteni az emberiség kultúrájának ez óriási szellemi és tárgyi műkincs gyűjteményére. Bízva abban, hogy az ott résztvevők felemelő lelki élményben is részesülnek.

A sorozat négy részből állt, melynek részei a következők voltak:

A Biblia és az építészet. Előadó: Frics Gyula műemlékvédelmi szakmérnök, nov. 5-én.

A Biblia és a zene. Előadó: Virág László, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója, nov. 12-én

A Biblia és az irodalom. Előadó: Herold László, a Bolyai János Gimnázium nyugalmazott igazgatója, nov.19-én

A Biblia és a szobrászat. Előadó: Molnár Péter szobrászművész, nov. 26-án
A hallgatóság befogadóvá vált a nagy felkészültségű, kiváló előadók inspirációjára. A résztvevők megnyíltak az írás, az építészet, a zene, a vers, a szobor hatására. Négy belső megvilágító szálat kaptak ajándékba, amely őket ezután még jobban a Bibliához köti. Az előadásokat kötetlen beszélgetés és szeretet – vendégség követte.
Varga András atya, aki a sorozat fő koordinátora és korrepetitora volt, az előadássorozat végén szóban, a Főplébánia honlapján írásban fejezte ki örömét és köszönetét az ötletadó Sztermen Ildikó tanárnőnek, a kitűnő előadóknak és a rendkívül érdeklődő hallgatóságnak:

„Isten áldjon meg Mindenkit, aki hozzájárult a sorozat sikeréhez!”

A sok szépség láttán fellelkesültünk, örömmel állapítottuk meg, hogy Isten szava ma is élő, megérintette lelkünket és régi önmagunk helyére egy az Isten képére jobban hasonlító új került. Az ajándékozás örömét élhettük át: jó szívvel kaptunk és jó szívvel fogadhattunk ismeret anyagot, lírát, zenét, bölcsességet, képzőművészetet, amivel töltekezhettünk és gazdagodhattunk!

Isten áldjon meg Mindenkit, aki hozzájárult e sorozat sikeréhez!

Deo Gratias!

Szervezők

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum