ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ A CIVIL KAVALKÁDRÓL

Alakuló, formálódó az új rendben helyét kereső társadalmunkban egyre nagyobb szerepet kapnak a civil mozgalmak, civil szerveződések. Célkitűzésük, hogy együttműködve, összefogva minél többet tudjanak tenni "civilek a civilekért civilek a városért". Ezzel a szándékkal jött létre egyházközségünk keretében működő "Követ Kőre" Főplébániai Egyházközségért Alapítvány is. Célja - többek között - a műemlékké nyilvánított Római Katolikus Főplébánia templom felújítása, rendbehozása, amely a kuratórium 2008-ban megvalósítandó terveiben is az első helyen szerepel.

   A műemlékek védelme, óvása minden város életében nagyon fontos feladat. Kiváltképp akkor, ha olyan mint Salgótarján, amely már alig rendelkezik műemlékkel. Alapítványunknak tehát nemcsak célja és feladata, hanem úgy gondolom kötelessége is mindezt tudatosítani városunk lakóiban.

   Jó lehetőséget adott ehhez a civil szervezeteket bemutató Civil Kavalkád, melyet már hagyományosan minden évben megrendez a Salgótarjáni Civil Kerekasztal és a Salgótarjáni Civil Szolgáltató Központ, melyre alapítványunk is meghívást kapott.

   Az erre való felkészülésre és lebonyolításra sikerült összeverbuválni egy igen lelkes, segítőkész csapatot. Ez már az első összejövetelünkön is látszott, ahol pillanatok alatt kialakult az együttgondolkodás, az egy célért való munkálkodás közössége. Majd kegyelemtől áthatott lélekkel készültünk: ki a köveket írta, ki a mézeskalácsot sütötte, volt ki fényképekből albumot és volt aki kisfilmet készített.

   Aztán elérkezett a bemutató. Kicsinosított asztalunk közepén az emblematikus fehér kő állt "Akinek füle van hallja..." szentírási idézettel. Körülötte sok-sok kicsi fehér kő a rájuk írt bibliai idézetek számaival és rengeteg gyönyörűen kidíszített, adventi hangulatot idéző mézeskalács. A - szintén az asztalon álló - TV monitoron pergő kisfilmek és a tömérdek fényképből álló tablók pedig bemutatták azt a sokszínűséget, amely egyházközségünk hitéletét jellemzi. S közben elkezdődött az igazi kavalkád. Rengeteg érdeklődő látogató vette körül asztalunkat. Nézték a kis köveket,olvasták a Bibliát, ismerkedtek a látnivalókkal. S mi-akik korábban az ismeretlen feladattól kicsit félve indultunk-tettük a dolgunkat. Segítettünk eligazodni a Bibliában az idézetek megkeresése közben, válaszoltunk a kérdésekre,s igyekeztünk mindenben tájékoztatást adni a megnyíló és befogadóvá váló hallgatóinknak. S közben szinte észrevétlenül éltük meg a csodát:hogy közénk költözött az Isten. Megtapasztaltuk az ajándékozás örömét is, mert a bennünket érdeklődéssel megtisztelőket volt mivel megajándékoznunk:a mézeskalácsok mellé Isten szavát is magukkal vihették.

      Délután a színházteremben folytatódott a kavalkád művészeti csoportok bemutatkozásával. Különösen nagy örömöt jelentett számunkra, mikor ismerősöket láthattunk a színpadon: az András atya vezette "KÉK" énekkart. A Kis herceg megzenésített változatából adtak elő részleteket. Gyönyörűen, tisztán csengő hangon szállt a dal, amely nemcsak a kórus, hanem minden keresztény és igaz, hivő ember szellemiségét és lelkületét kellene, hogy jellemezze "igazán jól csak a szívével lát az ember.”

      S végezetül feltéve a kérdést lesz-e valami hozadéka e napnak ezt válaszolhatjuk:hogy mi lesz nem tudjuk, csak azt, ami van. Ez pedig a következő. Mindenképpen jóleső érzéssel tölt el bennünket a tudat, hogy jó hírét vittük Alapítványunknak, s ezen keresztül egyházközségünknek. Sok emberrel tudattuk, hogy vagyunk, létezünk és Isten kegyelméből talán sikerült megéreztetnünk azt is, hogy miért.  Bízunk abban is,hogy a hazavitt kövek láttán előkerülnek ritkán, vagy soha nem olvasott Bibliák. S, ha csak néhány emberben sikerült felkelteni az érdeklődést megnyitni lelküket Isten szava  felé-már tettünk valamit. Mi pedig, akik résztvevői voltunk az eseményeknek, óriási lelki élménnyel gazdagodtunk. E felemelő élmény erőt ad számunkra és megsejtteti milyen az, amikor Isten országa itt van közöttünk

         Szervezők

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum