Emlékezés a Közösségépítőkre, akiket 65 évvel ezelőtt elhurcoltak Salgótarjánból.

028.JPG2015. augusztus 01.

Már hagyománynak számít közösségünkben, hogy július végén a Szent József Plébániánál található emléktábla előtt összegyűlünk, és megemlékezünk városunk történetének egyik szomorú eseményéről. Arról az 1950. július 31-éről augusztus 1-jére virradó éjszakáról, amikor négy salgótarjáni ferences atyát, név szerint Kóczián Attila, Buckó Atanáz, Főti Gergely és Tarjányi Berard atyát az akkori politikai vezetők utasítására elhurcolták.

 A Cantate Domino kórus éneke után az emlékezőket Szabó Csaba, a szervező Keresztény Értelmiségiek Szövetségének salgótarjáni elnöke köszöntötte. Bevezető gondolataiban elmondta: nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg ezekről a ferences testvérekről, hiszen ők nemcsak templomot, hanem közösséget is építettek. Ami pedig mindennél fontosabb: hitet adtak az itt élőknek azokban a nehéz és zavaros időkben.

 A megemlékezést Kardos Csongor atya, a szécsényi Ferences Templom plébánosa is megtisztelte jelenlétével. Emlékező beszédében kifejezte örömét, amiért a salgótarjáni hívek ilyen sok év elteltével is kitartóan őrzik a ferencesek emlékét, akik erős hitükről tettek tanúbizonyságot. Fontosnak tartotta elmondani, hogy az atyák mellett gondolnunk kell arra a két "laikus" testvérre, a rendház szakácsára és a sekrestyésére is, akik szintén az elhurcolás áldozatául estek.

 Varga András atya a közös imádság vezetése előtt még felolvasta Kis Szaléz ferences atya egykori prédikációját, amely egy 18 éves fiúról szólt. Ez a fiú inkább vállalta a kínzásokat és a halált, minthogy egy szóval is megtagadja Krisztust. Ahogy András atya is fogalmazott, Szaléz atya ezeket a gondolatokat akkor nemcsak a körülötte lévőknek szánta, hanem saját maga is igyekezett erőt meríteni belőlük.

 A megemlékezés az imádság után koszorúzással, gyertyagyújtással, és a Szózat eléneklésével ért véget.

 Jó érzés volt végignézni az emlékezőkön, akik között egyaránt voltak ifjak, és olyanok is, akik az itt szolgáló ferences atyákat még személyesen is ismerték. Nekik köszönhető, hogy ezek az események még 65 évvel később sem merültek feledésbe. Köszönjük mindenkinek, aki jelenlétével hozzájárult, hogy méltón emlékezhessünk a salgótarjáni ferences szerzetesekre.  A képek itt láthatók!

 Szabó Gréta

Legközelebbi misék

ADOMANYOK-egyutt-a-harom-plebania.jpg

Tamogatasi-kerese-KKA.jpg

Aktualis-Hirdetes-3-plebaniaval.jpg

Támogatások

Kormany-tamogatas-2019.jpg

Kormany-tamogatas-2018.jpg

Kormany-tamogatas-2017.jpg

Archívum